Rewolucja na rynku? Takiego piwa z Żywca jeszcze nie było

Żywiec poinformował, że jeszcze w listopadzie w sklepach pojawi się piwo uwarzone w stylu, o którym większość klientów nawet nie słyszało. Czym jest APA?

Rewolucja na rynku? Takiego piwa z Żywca jeszcze nie było
Źródło zdjęć: © Grupa Żywiec/materiały prasowe

29.10.2014 | aktual.: 29.10.2014 15:04

APA, czyli American Pale Ale, to gatunek piwa stworzony przez amerykańskich browarników pod koniec lat 70. charakteryzujący się bardzo dużym nachmieleniem (w jego skład wchodzi po kilka rodzajów chmielu naraz – w APA z Żywca jest ich pięć) oraz owocowym aromatem, a zarazem gorzkim smakiem. Obecnie ten rodzaj piwa jest bardzo popularnym produktem małych browarów, także polskich.

Polskim klientom amerykańskie piwo kojarzy się głównie z pozbawionymi smaku produktami wielkich koncernów, lecz to właśnie w USA ponad 30 lat temu zaczęła się tzw. piwna rewolucja – gwałtowny rozwój małych browarów. Pasjonaci zaczęli warzyć piwo bardzo dobrej jakości, eksperymentując ze starymi gatunkami i tworząc nowe.

Kilka lat temu piwna rewolucja dotarła także do Polski i zaowocowała rozkwitem małych browarów, które najpierw masowo zaczęły warzyć IPA, czyli India Pale Ale, a następnie pokrewne temu gatunkowi APA – trafiając w gusta bardziej wymagających piwoszy. Bez wątpienia do tej właśnie mody nawiązał Żywiec.

Co ciekawe, według nieoficjalnych informacji APA z Żywca ma kosztować 3,20 zł – znacznie mniej niż piwa APA warzone przez małe browary. Pojawia się jednak pytanie, czy masowy polski klient będzie w ogóle zainteresowany tak nietypowym gatunkiem piwa? Większość Polaków nadal preferuje tradycyjne jasne pełne.

browarpiwoGrupa Żywiec
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (13)