Rolnicy płaczą, bo ziemniaki popadły w niełaskę u konsumentów

Dla niektórych rolników w Łódzkiem zakończyły się ostatnie ich ziemniaczane żniwa. Producenci rezygnują z upraw, bo Polacy jedzą coraz mniej kartofli. Częściej na naszych stołach pojawiają się makaron, kasza i ryż.

Polacy jedzą coraz mniej ziemniaków
Źródło zdjęć: © POLSKA Dziennik Łódzki

Skutki zmian kulinarnych gustów Polaków zaczyna odczuwać Karol Sobczyński z Bielaw pod Łęczycą. Od ośmiu lat na 9 hektarach uprawia ziemniaki, a zbiory oscylują w granicach 30 ton. Z roku na rok interes jest coraz mniej dochodowy, rolnik planuje zmniejszenie produkcji.

_ Koszty produkcji rosną z roku na rok, tymczasem za kg ziemniaków otrzymuję 30-40 groszy _- tłumaczy Sobczyński. _ Koszty pochłaniają ponad 3/4 tej kwoty. Gdy zaczynałem uprawę, interes był bardziej dochodowy. _

Trudno się dziwić decyzji Karola Sobczyńskiego. Jeszcze w 1990 r. statystyczny Polak zjadał 144 kg ziemniaków rocznie, by w ostatnich latach ograniczyć się do 121 kg w ciągu 12 miesięcy - wynika z danych GUS. W ciągu niespełna roku Polacy zjedli 107 mln kg klusek.

_ W krajach rozwiniętych, w tym w Polsce, spożycie ziemniaków sukcesywnie spada _- mówi Wojciech Nowacki, sekretarz Stowarzyszenia Polski Ziemniak. _ Podobnie jest w Estonii, na Ukrainie. Przeciętny Francuz, Niemiec czy Holender zjada niecałe 100 kg ziemniaków rocznie. _

Wojciech Nowacki przyczyny porażki kartofli upatruje m.in. w długim czasie ich przygotowania oraz wahaniach cenowych. Ziemniaki są konkurencyjne dla ryżu czy klusek, gdy ich cena nie przekracza 1 zł.

_ Ciężar uprawy ziemniaków jest przesuwany nie tylko z Polski, ale i Europy do Chin _- dodaje Nowacki. _ Chińczycy, którym ryż zdecydowanie powszednieje, mają już 5 mln hektarów przeznaczonych pod produkcję kartofli. Tego trendu raczej nie da się odwrócić. Można natomiast przeprowadzić kampanię promocyjną wzorem Wielkiej Brytanii, gdzie po takiej akcji przeciętny Brytyjczyk zaczął zjadać więcej o 15 kg rocznie. _

Zdaniem dr Agnieszki Jarosz, dietetyka z Instytutu Żywności i Żywienia, nie powinniśmy rezygnować z ziemniaków.
_ Są cennym źródłem skrobi i witaminy C _- informuje dr Jarosz. _ Można je zastępować produktami zbożowymi, ale frytki odradzam. Są zbyt kaloryczne. Mam nadzieję, że kartofle nie znikną całkowicie z naszej diety. _

Alicja Zboińska
POLSKA Dziennik Łódzki

Wybrane dla Ciebie

Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Co zrobić z pieniędzmi na wypadek wojny? Oto złote rady eksperta
Co zrobić z pieniędzmi na wypadek wojny? Oto złote rady eksperta
Popularna przyprawa może być groźna dla zdrowia. UE potwierdza
Popularna przyprawa może być groźna dla zdrowia. UE potwierdza
Nie każdy senior o tym wie. To umożliwia legitymacja emeryta
Nie każdy senior o tym wie. To umożliwia legitymacja emeryta
Ile trzeba zarabiać na 5 tys. zł emerytury? Mamy wyliczenia
Ile trzeba zarabiać na 5 tys. zł emerytury? Mamy wyliczenia
Szukają Polaków do pracy. W przeliczeniu płacą 4 tys. zł tygodniowo
Szukają Polaków do pracy. W przeliczeniu płacą 4 tys. zł tygodniowo
Praca do 70 roku życia. Duża zmiana w tej grupie zawodowej
Praca do 70 roku życia. Duża zmiana w tej grupie zawodowej
Dwa przelewy od ZUS w październiku. Oto szczegóły
Dwa przelewy od ZUS w październiku. Oto szczegóły
Od środy zakupy będą droższe. Wchodzi w życie nowa opłata
Od środy zakupy będą droższe. Wchodzi w życie nowa opłata
Gwiazdor nie chce zostawić dzieciom swojej fortuny. Oto dlaczego
Gwiazdor nie chce zostawić dzieciom swojej fortuny. Oto dlaczego
"Niech cała Polska wie". Zmierzyliśmy głośność wiatraków
"Niech cała Polska wie". Zmierzyliśmy głośność wiatraków
Austriacki inwestor powiedział: pas. Teraz polska fabryka zbiera pieniądze na wykup
Austriacki inwestor powiedział: pas. Teraz polska fabryka zbiera pieniądze na wykup