"Rzeczpospolita": Drobiowa szarża na Chiny
Mamy szanse eksportować do Chin drób za niemal 2 mld zł rocznie. We wrześniu ruszy oficjalnie przedstawicielstwo branży drobiarskiej w Szanghaju - informuje "Rzeczpospolita".
19.09.2016 03:05
Przedstawicielstwo w Szanghaju ma pomóc drobiarzom w zdobyciu rynku chińskiego. To pierwsze tego typu biuro stworzone przez organizacje naszego sektora spożywczego w Chinach.
Polska jest obecnie jedynym krajem europejskim, który może eksportować mięso kurczaków i indyków do tego kraju. W ubiegłym roku wartość eksportu produktów drobiarskich z Polski na rynek chiński przekroczyła 105 mln złotych. Ale to dopiero początek. Nasz eksport może sięgnąć nawet 2 mld zł.
Gdyby to się udało, Chiny stałyby się największym rynkiem eksportowym naszego drobiu. W 2015 roku sprzedaż na rynek niemiecki, zajmujący pierwsze miejsce, wyniosła ok. 400 mln euro.
Polska jest największym producentem drobiu w Unii Europejskiej.