Salmonella w łososiu. GIS pokazał zdjęcie produktu z wycofanej partii
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzega przed jedną z partii łososia sałatkowego. Z powodu wykrycia groźnej bakterii partia ta zniknie ze sklepów. Spożycie artykułu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
19 lutego Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie dotyczące jednej z partii sałatkowego łososia atlantyckiego wędzonego na zimno marki Fisher King. W produkcie wykryto bakterie Salmonelli.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Arabowie już zmienili Zakopane. Prowadzi biznes specjalnie pod nich
Partia znika ze sklepów
Problem dotyczy produktu "Łosoś atlantycki sałatkowy wędzony na zimno. Pakowany próżniowo" o masie 100 g i numerze partii: 0616. Produkt jest sprzedawany pod marką Fisher King. Na opakowaniu widnieje termin przydatności do spożycia 25.02.2025 r.
Producent, firma Contimax S.A, zdecydował się na wycofanie tej partii z rynku. Natomiast organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie i monitorują proces wycofania wskazanego artykułu z obrotu handlowego. Tak wygląda opakowanie łososia, w partii którego wykryto pałeczki Salmonelli:
GIS ostrzega, że spożywanie produktu z tego konkretnego numeru partii może stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Co robić w przypadku zatrucia?
W przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów zatrucia pokarmowego ściśle związanych ze spożyciem tego produktu, zalecane jest natychmiastowe skonsultowanie się z lekarzem.
Jak wyjaśnia GIS, "pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty".
Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonellozy.