Trwa ładowanie...

Przebadali mąki i kasze. W co piątej partii wykryli rażące błędy

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła kontrolę jakości przetworów zbożowych. Okazało się, że co piąta partia była niewłaściwie oznakowana. Kontrolerzy nałożyli mandaty.

IJHARS opublikował wyniki kontroli przetworów zbożowychIJHARS opublikował wyniki kontroli przetworów zbożowychŹródło: Pixabay
d2vmk7t
d2vmk7t

"Inspektorzy podczas kontroli tego asortymentu wzięli pod uwagę ogólne przepisy dotyczące jakości handlowej żywności oraz zweryfikowali kontrolowane towary pod względem deklaracji" - czytamy w komunikacie, który pojawił się na oficjalnej stronie IJHARS.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ceny jak 10 lat temu. Tak się kończy wojna dyskontów

Produktami priorytetowymi w trakcie kontroli były: mąki, kasze, płatki ze zbóż. Badanie zostało przeprowadzone w I kwartale 2024 r. Skontrolowano 73 podmioty produkujące i konfekcjonujące przetwory zbożowe w całej Polsce, w tym 3 podmioty wprowadzające do obrotu produkty ekologiczne.

d2vmk7t

Wyniki kontroli mąk i kasz. Poważne błędy w znakowaniu

Z badania wynika, że najwięcej nieprawidłowości dotyczyło znakowania. W tym zakresie kontrolerzy sprawdzili 163 partie przetworów zbożowych o masie 954 t, z czego zakwestionowali 34 partie (20,9 proc).

IJHARS podaje, że wśród błędów było m.in. podanie w oznakowaniu kaszy jęczmiennej informacji o możliwej obecności glutenu, podczas gdy jęczmień jest składnikiem alergennym zawierającym gluten.

Co więcej, producenci pominęli w nazwie kaszy pęczak informacji o składniku alergennym jakim jest zboże, z którego została wyprodukowana, czyli określenia "jęczmienna".

Kontrolerzy wykryli także, że zamieszczono na opakowaniu informacji "organiczna", sugerującej produkt ekologiczny, podczas gdy faktycznie towar ten nie posiadał takich właściwości.

d2vmk7t

W niektórych przypadkach dopatrzyli się także braku warunków przechowywania i instrukcji użycia (przygotowania) oraz nieczytelnych informacji o masie netto i dacie przydatności do spożycia.

Poza tym na opakowaniach pojawiły się informacje o wartości odżywczej niewłaściwych zawartości składników odżywczych w odniesieniu do poziomu stwierdzonego na podstawie badań laboratoryjnych.

Co więcej, producenci wskazywali niewłaściwy typ mąki pszennej - podano typ 650, podczas gdy zawartość popiołu ogólnego oznaczona w laboratorium wskazywała na niższy typ mąki.

d2vmk7t

Wątpliwości wzbudziła także informacja: "Produkt (…) uzyskany z przemiału wysokogatunkowej pszenicy niemodyfikowanej genetycznie". To mogło bowiem sugerować, że produkt jest wolny od GMO, podczas gdy w UE nie są dopuszczone modyfikacje pszenicy.

Szkodniki w przetworach zbożowych

Dodatkowo podczas kontroli kontrolerzy sprawdzili jakość surowców stosowanych w procesie produkcji przetworów zbożowych. Badaniom laboratoryjnym poddano 64 partie surowców (pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia, prosa, gryki i płatków pszennych), o łącznej masie 22 351 t. Nieprawidłowości stwierdzono odnośnie niespełna 10 proc. skontrolowanych surowców.

IJHARS wykryła m.in. obecności szkodników oraz wyższej wilgotności niż wskazywał poziom w umowie. Inspektorzy stwierdzili również wprowadzanie do obrotu produktów przeterminowanych przez jeden ze skontrolowanych zakładów.

d2vmk7t

Podczas kontroli stanu pomieszczeń i warunków przechowywania w jednym podmiocie, w magazynie wyrobu gotowego kontrolerzy dopatrzyli się niższej temperatury w stosunku do wymagań zawartych w dokumentacji zakładowej. Temperatura wynosiła +2,2˚C, zamiast od 5 do 25 ˚C.

Z kolei w zakresie cech fizykochemicznych przebadano 131 partii przetworów zbożowych. Błędy wykryto w 14 partiach (10,7 proc.).

Z badań wynika, że producenci nie spełniają deklarowanych poziomów parametrów dotyczących m.in. zawartości błonnika, białka, tłuszczu czy popiołu oraz soli.

d2vmk7t

Mandaty dla producent mąk i kasz

W związku z wykryty nieprawidłowościami inspektorzy wydali siedem decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne, 12 decyzji nakazujących prawidłowe oznakowanie.

Z kolei w czterech przypadkach zakazali wprowadzania produktu do obrotu, a w jednym nakazali zniszczenie. Dodatkowo nałożyli dziewięć mandatów karnych oraz wydali 14 zaleceń pokontrolnych.

W ostatnim czasie IJHARS poinformował także o wynikach badań m.in. oliwy z oliwek. U prawie 70 proc. skontrolowanych podmiotów wykryto nieprawidłowości. Wiele produktów posiadało zawyżoną kategorię.

d2vmk7t

Pod lupą kontrolerów znalazły się także grzyby m.in. suszone i marynowane. Z badania wynikało, że niektóre z nich były zapleśniałe, a w innych pojawiły się martwe i żywe szkodniki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2vmk7t
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2vmk7t

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj