Przebadali mąki i kasze. W co piątej partii wykryli rażące błędy

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła kontrolę jakości przetworów zbożowych. Okazało się, że co piąta partia była niewłaściwie oznakowana. Kontrolerzy nałożyli mandaty.

IJHARS opublikował wyniki kontroli przetworów zbożowych
IJHARS opublikował wyniki kontroli przetworów zbożowych
Źródło zdjęć: © Pixabay

30.08.2024 08:11

"Inspektorzy podczas kontroli tego asortymentu wzięli pod uwagę ogólne przepisy dotyczące jakości handlowej żywności oraz zweryfikowali kontrolowane towary pod względem deklaracji" - czytamy w komunikacie, który pojawił się na oficjalnej stronie IJHARS.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Produktami priorytetowymi w trakcie kontroli były: mąki, kasze, płatki ze zbóż. Badanie zostało przeprowadzone w I kwartale 2024 r. Skontrolowano 73 podmioty produkujące i konfekcjonujące przetwory zbożowe w całej Polsce, w tym 3 podmioty wprowadzające do obrotu produkty ekologiczne.

Wyniki kontroli mąk i kasz. Poważne błędy w znakowaniu

Z badania wynika, że najwięcej nieprawidłowości dotyczyło znakowania. W tym zakresie kontrolerzy sprawdzili 163 partie przetworów zbożowych o masie 954 t, z czego zakwestionowali 34 partie (20,9 proc).

IJHARS podaje, że wśród błędów było m.in. podanie w oznakowaniu kaszy jęczmiennej informacji o możliwej obecności glutenu, podczas gdy jęczmień jest składnikiem alergennym zawierającym gluten.

Co więcej, producenci pominęli w nazwie kaszy pęczak informacji o składniku alergennym jakim jest zboże, z którego została wyprodukowana, czyli określenia "jęczmienna".

Kontrolerzy wykryli także, że zamieszczono na opakowaniu informacji "organiczna", sugerującej produkt ekologiczny, podczas gdy faktycznie towar ten nie posiadał takich właściwości.

W niektórych przypadkach dopatrzyli się także braku warunków przechowywania i instrukcji użycia (przygotowania) oraz nieczytelnych informacji o masie netto i dacie przydatności do spożycia.

Poza tym na opakowaniach pojawiły się informacje o wartości odżywczej niewłaściwych zawartości składników odżywczych w odniesieniu do poziomu stwierdzonego na podstawie badań laboratoryjnych.

Co więcej, producenci wskazywali niewłaściwy typ mąki pszennej - podano typ 650, podczas gdy zawartość popiołu ogólnego oznaczona w laboratorium wskazywała na niższy typ mąki.

Wątpliwości wzbudziła także informacja: "Produkt (…) uzyskany z przemiału wysokogatunkowej pszenicy niemodyfikowanej genetycznie". To mogło bowiem sugerować, że produkt jest wolny od GMO, podczas gdy w UE nie są dopuszczone modyfikacje pszenicy.

Szkodniki w przetworach zbożowych

Dodatkowo podczas kontroli kontrolerzy sprawdzili jakość surowców stosowanych w procesie produkcji przetworów zbożowych. Badaniom laboratoryjnym poddano 64 partie surowców (pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia, prosa, gryki i płatków pszennych), o łącznej masie 22 351 t. Nieprawidłowości stwierdzono odnośnie niespełna 10 proc. skontrolowanych surowców.

IJHARS wykryła m.in. obecności szkodników oraz wyższej wilgotności niż wskazywał poziom w umowie. Inspektorzy stwierdzili również wprowadzanie do obrotu produktów przeterminowanych przez jeden ze skontrolowanych zakładów.

Podczas kontroli stanu pomieszczeń i warunków przechowywania w jednym podmiocie, w magazynie wyrobu gotowego kontrolerzy dopatrzyli się niższej temperatury w stosunku do wymagań zawartych w dokumentacji zakładowej. Temperatura wynosiła +2,2˚C, zamiast od 5 do 25 ˚C.

Z kolei w zakresie cech fizykochemicznych przebadano 131 partii przetworów zbożowych. Błędy wykryto w 14 partiach (10,7 proc.).

Z badań wynika, że producenci nie spełniają deklarowanych poziomów parametrów dotyczących m.in. zawartości błonnika, białka, tłuszczu czy popiołu oraz soli.

Mandaty dla producent mąk i kasz

W związku z wykryty nieprawidłowościami inspektorzy wydali siedem decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne, 12 decyzji nakazujących prawidłowe oznakowanie.

Z kolei w czterech przypadkach zakazali wprowadzania produktu do obrotu, a w jednym nakazali zniszczenie. Dodatkowo nałożyli dziewięć mandatów karnych oraz wydali 14 zaleceń pokontrolnych.

W ostatnim czasie IJHARS poinformował także o wynikach badań m.in. oliwy z oliwek. U prawie 70 proc. skontrolowanych podmiotów wykryto nieprawidłowości. Wiele produktów posiadało zawyżoną kategorię.

Pod lupą kontrolerów znalazły się także grzyby m.in. suszone i marynowane. Z badania wynikało, że niektóre z nich były zapleśniałe, a w innych pojawiły się martwe i żywe szkodniki.

Źródło artykułu:WP Finanse
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (16)