Sanepid potwierdza. Polskie truskawki są źródłem wirusa. W Polsce nie można ich kupić

Sanepid w przesłanym Wirtualnej Polsce stanowisku potwierdza: truskawki skażone wirusem zapalenia wątroby typu A pochodzą z naszego kraju. Zostały zebrane w ubiegłym roku, ale żadna z nich nie trafiła na nasz rynek. Wszystkie sprzedano do Szwecji.

Trefne truskawki, które trafiły do Szwecji, pochodzą od trzech rolników z Wielkopolski i woj. lubuskiego.
Źródło zdjęć: © Fotolia
Marcin LisAdam Janczewski

Wszystko zaczęło się od zgłoszenia w Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach. Szwedzi zamieścili dokument, z którego wynikało, że sprowadzone z Polski mrożone truskawki wywołały falę zatruć pokarmowych. Wywoływał je wirus WZW typu A.

Sara Engström. przedstawicielka Livsmedelsverket, odpowiednika polskiego sanepidu, w rozmowie z WP.pl potwierdziła tę informację. Jak dodała, nie wiadomo do ilu zachorowań dojdzie. Engström wyjaśniła w rozmowie z nami, że pierwsze zatrucia odnotowano w czerwcu, ale służby szykują się na kolejne nawet w lipcu i sierpniu. Największym problemem są dzieci - u nich wirus potrafi rozwijać się bezobjawowo, ale równocześnie mogą zarażać innych ludzi. Wirus bowiem może przenosić się z człowieka na człowieka.

Zobacz też: wielka bitwa truskawkowa na Podlasiu:

W sprawie truskawek skontaktowaliśmy się także z polskim sanepidem. W odpowiedzi uzyskaliśmy potwierdzenie tego, co było dotychczas wiadome – skażone truskawki zebrano, zamrożono i zapakowano w Polsce w 2017 r. Tym, co jest w sprawie nowe, jest informacja o ich pochodzeniu. Wszystkie owoce pochodziły od trzech rolników z województw: wielkopolskiego i lubuskiego. Także w Wielkopolsce zlokalizowany jest zakład, który owoce przetwarzał i zamrażał. Sanepid równocześnie zapewnił nas, że cała partia trefnych truskawek została skierowana do Szwecji i nie trafiły one na polski rynek.

Polskie truskawki, które są przyczyną problemów, nie trafiły bezpośrednio na szwedzki rynek detaliczny. Sprzedano je lokalom gastronomicznym, które wykorzystywały je do sporządzania deserów i koktajli.

Wirusem zapalenia wątroby typu A może zarazić się każdy, który nie został zaszczepiony lub nie przechodził wcześniej tej choroby. Obecny w pożywieniu wirus zabija podgrzanie do temperatury 85 stopni przez minutę. Tamtejsze służby wycofały już ze sprzedaży hurtowej partie polskich owoców. Nie wiadomo jednak, czy już sprzedane truskawki nie zostaną wykorzystane.

Trwa analiza kolejnych próbek z tamtejszego rynku i monitoring kolejnych przypadków zatruć.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Ukradła kwiaty warte 55 tys. zł. Tak się tłumaczy
Ukradła kwiaty warte 55 tys. zł. Tak się tłumaczy
Linia lotnicza się zamyka. Woziła Polaków do turystycznego raju
Linia lotnicza się zamyka. Woziła Polaków do turystycznego raju
Obiad w Warszawie za 19 złotych. Tania stołówka rusza 1 października
Obiad w Warszawie za 19 złotych. Tania stołówka rusza 1 października
Miał 18 mieszkań na wynajem. Teraz się ich pozbywa. Podał powody
Miał 18 mieszkań na wynajem. Teraz się ich pozbywa. Podał powody
Spór o zabytkową willę w Zakopanem. "Czujemy się szykanowani"
Spór o zabytkową willę w Zakopanem. "Czujemy się szykanowani"
Mówi o rozwodzie z polską polityką. A jaki majątek posiada Hołownia?
Mówi o rozwodzie z polską polityką. A jaki majątek posiada Hołownia?
Zbigniew Ziobro zatrzymany. Oto jego oświadczenie majątkowe
Zbigniew Ziobro zatrzymany. Oto jego oświadczenie majątkowe
Zabronione na balkonie. Kary za szkody sięgają tysięcy złotych
Zabronione na balkonie. Kary za szkody sięgają tysięcy złotych
Poprosiła o darmową wodę z kranu. Oto co usłyszała od kelnerki
Poprosiła o darmową wodę z kranu. Oto co usłyszała od kelnerki
"Basy dudnią w głowie". Mieszkańcy mają dość restauracji
"Basy dudnią w głowie". Mieszkańcy mają dość restauracji
"Mafijny styl". Tak oszukali turystów na Podhalu. TPN interweniuje
"Mafijny styl". Tak oszukali turystów na Podhalu. TPN interweniuje
Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle