Trwa ładowanie...

Setka na piątkę

Około 100 produktów spożywczych z 35 firm uzyskało znak Poznaj Dobrą Żywność. Certyfikaty wręczył firmom w czwartek wieczorem minister rolnictwa Marek Sawicki. Wcześniej znak otrzymało ponad 1000 produktów z 66 firm.

Setka na piątkęŹródło: Jupiterimages
dcigcnj
dcigcnj

- Żywność to wielki atut Polski - przekonywał minister rolnictwa Marek Sawicki. - Aż 12 proc. naszego eksportu to produkty żywnościowe. W handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi mamy dodatnie saldo; w tym roku będzie ono na poziomie ok. 2,5 mld euro - zaznaczył.

Znaki przyznano 14 firmom mleczarskim dla ok. 50 produktów (m.in. dla sera pleśniowego, twarogu, serniczków, twarożków, maślanki, kefirów, mleka), 10 firmom mięsnym (za wędliny i inne wyroby mięsne), trzem producentom mrożonek, trzem zakładom przetwórstwa owocowo-warzywnego, trzem piekarniczym, jednemu producentowi miodów i jednemu wytwórcy alkoholi.

Znak PDŻ otrzymały kiełbasy, szynki, powidła węgierkowe, ogórki kwaszone, warzywa na patelnię, różne rodzaje chleba, miód spadziowy.

Najwięcej produktów, które dostały znak PDŻ w tej edycji, pochodzi m.in. ze Spółdzielni Mleczarskiej "Lazur" w Skalmierzycach, Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Siedlcach oraz z OSM w Czarnkowie. Z wyrobów mięsnych - produkty z masarni we Władysławowie (salceson, pasztet, kiełbasa, kaszanka), z zakładów mięsnych "Mościbrody" (kiełbasa, kabanosy, szynka, schab) oraz ze spółki Roldrob w Tomaszowie Mazowieckim (wyroby z gęsi).

dcigcnj

Lista producentów i produktów, które otrzymały znak Poznaj Dobrą Żywność

Po kilka znaków za swoje wyroby dostały też: Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego "Hortino" w Leżajsku (warzywa na patelnię), firma Urbanek w Łowiczu (buraczki, ogórki, sałata) oraz spółka Asprod w Kliniskach Wielkich za różne rodzaje chleba.

Prawo do używania na opakowaniach znaku "PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność" jest przyznawane przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Znak na opakowaniu jest informacją dla konsumentów, że produkt spełnia najwyższe kryteria jakości, warunków produkcji oraz użytych surowców. Warunki przyznawania znaku opracowuje 18-osobowe kolegium naukowe, w którym znaleźli się naukowcy, eksperci produkcji rolnej, przetwórstwa oraz żywienia człowieka.

Program działa od 10 lat. Firma, która otrzyma certyfikat może sprzedawać swój produkt ze znakiem przez trzy lata.

dcigcnj
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dcigcnj