Setka na piątkę

Około 100 produktów spożywczych z 35 firm uzyskało znak Poznaj Dobrą Żywność. Certyfikaty wręczył firmom w czwartek wieczorem minister rolnictwa Marek Sawicki. Wcześniej znak otrzymało ponad 1000 produktów z 66 firm.

Setka na piątkę
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

16.12.2010 | aktual.: 17.12.2010 09:12

- Żywność to wielki atut Polski - przekonywał minister rolnictwa Marek Sawicki. - Aż 12 proc. naszego eksportu to produkty żywnościowe. W handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi mamy dodatnie saldo; w tym roku będzie ono na poziomie ok. 2,5 mld euro - zaznaczył.

Znaki przyznano 14 firmom mleczarskim dla ok. 50 produktów (m.in. dla sera pleśniowego, twarogu, serniczków, twarożków, maślanki, kefirów, mleka), 10 firmom mięsnym (za wędliny i inne wyroby mięsne), trzem producentom mrożonek, trzem zakładom przetwórstwa owocowo-warzywnego, trzem piekarniczym, jednemu producentowi miodów i jednemu wytwórcy alkoholi.

Znak PDŻ otrzymały kiełbasy, szynki, powidła węgierkowe, ogórki kwaszone, warzywa na patelnię, różne rodzaje chleba, miód spadziowy.

Najwięcej produktów, które dostały znak PDŻ w tej edycji, pochodzi m.in. ze Spółdzielni Mleczarskiej "Lazur" w Skalmierzycach, Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Siedlcach oraz z OSM w Czarnkowie. Z wyrobów mięsnych - produkty z masarni we Władysławowie (salceson, pasztet, kiełbasa, kaszanka), z zakładów mięsnych "Mościbrody" (kiełbasa, kabanosy, szynka, schab) oraz ze spółki Roldrob w Tomaszowie Mazowieckim (wyroby z gęsi).

Lista producentów i produktów, które otrzymały znak Poznaj Dobrą Żywność src="http://i.wp.pl/a/i/emerytury/pdf.gif"/>

Po kilka znaków za swoje wyroby dostały też: Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego "Hortino" w Leżajsku (warzywa na patelnię), firma Urbanek w Łowiczu (buraczki, ogórki, sałata) oraz spółka Asprod w Kliniskach Wielkich za różne rodzaje chleba.

Prawo do używania na opakowaniach znaku "PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność" jest przyznawane przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Znak na opakowaniu jest informacją dla konsumentów, że produkt spełnia najwyższe kryteria jakości, warunków produkcji oraz użytych surowców. Warunki przyznawania znaku opracowuje 18-osobowe kolegium naukowe, w którym znaleźli się naukowcy, eksperci produkcji rolnej, przetwórstwa oraz żywienia człowieka.

Program działa od 10 lat. Firma, która otrzyma certyfikat może sprzedawać swój produkt ze znakiem przez trzy lata.

Źródło artykułu:PAP
marek sawickijakośćmrirw
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)