Sezonowy spadek cen żywności w '11 może być niższy niż w ubiegłych latach - IERiGŻ

13.06. Warszawa (PAP) - Tegoroczny sezonowy spadek cen żywności może być niższy niż w ubiegłych latach - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki...

13.06.2011 | aktual.: 13.06.2011 13:08

13.06. Warszawa (PAP) - Tegoroczny sezonowy spadek cen żywności może być niższy niż w ubiegłych latach - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

"Utrzymuje się wysoka dynamika cen detalicznych żywności. Żywność w Polsce drożeje szybciej niż w starych krajach europejskich, ale wolniej niż w wielu nowych krajach członkowskich. Wobec wysokich cen surowców rolniczych i wysokich cen energii sezonowy spadek cen żywności może być w tym roku mniejszy" - napisano w czerwcowym raporcie Instytutu. (PAP)

bg/ ana/

Źródło artykułu:PAP
finansedługinflacja
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)