Mięso dla bogaczy. Dlaczego wagyu tyle kosztuje?

Wagyu to wołowina, która pochodzi z Japonii. Nie jest to mięso na każdą kieszeń. Za kilogram musimy zapłacić nad Wisłą ponad tysiąc złotych. Dla porównania za kilogram zwykłego mięsa wołowego w markecie trzeba zapłacić kilkadziesiąt złotych. Dlaczego wagyu kosztuje tak dużo?

Wołowina wagyu jest jednym z najdroższych mięs świata
Wołowina wagyu jest jednym z najdroższych mięs świata
Źródło zdjęć: © Getty Images | Kiyoshi Ota
oprac. KRWL

06.06.2024 | aktual.: 06.06.2024 13:47

Wagyu jest jednym z najbardziej luksusowych mięs na świecie. Cena może wynosić od 700 do nawet 1200 zł za kilogram antrykotu czy polędwicy, co czyni je znacznie droższym niż standardowa wołowina dostępna w marketach. Wysokie koszty wynikają przede wszystkim ze specjalnego sposobu hodowli.

1. Genetyczna czystość rasy krów

Mięso wagyu pochodzi wyłącznie od krów genetycznie związanych z jedną z czterech japońskich ras bydła: Kuroge Washu, Akage Washu lub Akaushi, Mukaku Washu oraz Nihon Tankaku Washu. Tylko te rasy mogą być nazywane wagyu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

2. Karmienie bydła wagyu jest drogie

Krowy te są karmione najdroższymi i najlepiej dobranym paszami, co ma znaczący wpływ na konsystencję mięsa. Takie karmienie jest kosztowne, więc hodowcy muszą sprzedawać mięso po wyższych cenach, aby pokryć swoje wydatki. Pasza, którą się je karmi, składa się z ekologicznych zbóż, ziemniaków, ryżu i roślin strączkowych, które posiadają odpowiednie certyfikaty, co podnosi koszty produkcji.

Roast wagyu short ribs from Ho Lee Fook restaurant in Central. 25SEP14  16OCTOBER2014 FOOD REVIEW 1 48HRS]
Roast wagyu short ribs from Ho Lee Fook restaurant in Central. 25SEP14  16OCTOBER2014 FOOD REVIEW 1 48HRS] (Photo by Jonathan Wong/South China Morning Post via Getty Images)
South China Morning Post
Roast wagyu short ribs from Ho Lee Fook restaurant in Central. 25SEP14 16OCTOBER2014 FOOD REVIEW 1 48HRS] Roast wagyu short ribs from Ho Lee Fook restaurant in Central. 25SEP14 16OCTOBER2014 FOOD REVIEW 1 48HRS] (Photo by Jonathan Wong/South China Morning Post via Getty Images) South China Morning Post© Getty Images | Jonathan Wong

3. Krowy wagyu nie spędzają życia w zamknięciu

Hodowla krów wagyu jest także droższa z powodu braku dostępnych pastwisk w Japonii, co dodatkowo podnosi koszty utrzymania zwierząt.

4. Dłuższy czas hodowli

Krowy wagyu osiągają wagę około 680 kg, co wymaga dłuższego czasu hodowli niż w przypadku innych ras bydła. Koszty związane z dłuższym utrzymaniem zwierząt przekładają się na cenę sprzedaży mięsa.

5. Japońskie standardy dotyczące jakości mięsa są bardzo wyśrubowane

Każdy kawałek wagyu jest starannie oceniany przez doświadczonych inspektorów, którzy zwracają uwagę na marmurkowatość mięsa, łatwość krojenia oraz zawartość tłuszczu. Inspektorzy ci są wysoko wynagradzani, co również wpływa na cenę wagyu.

6. Trudno kupić nasienie japońskiego byka

Japończycy dbają o to, aby mięso wagyu było produkowane w ich kraju, co utrudnia eksport nasienia byków tych ras. Japońska kontrola nad hodowlą pozwala na zwiększenie cen mięsa za granicą.

7. Cła, podatki, opłaty

Ze względu na japoński monopol na hodowlę i przygotowanie wagyu, mięso musi być importowane do innych krajów, w tym do Polski. Koszty logistyki, opłat celnych i podatków także wpływają na wysoką cenę wagyu.

8. Właściwości zdrowotne wagyu

Znawcy wołowiny twierdzą, że wagyu nie ma sobie równych. Jest to prawdziwy kawior w świecie mięs. Poza doskonałym smakiem, wołowina ta ma korzystny wpływ na poziom cholesterolu. Charakteryzuje się wysoką zawartością jednonienasyconych tłuszczów, kwasów omega-3 i omega-6, a także dużą ilością białka i żelaza.

Źródło artykułu:money.pl
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (19)