Uwaga na mięso z Biedronki i Lidla! Sznycel należy oddać do sklepu
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed dwiema partiami mięsa, które wyprodukowane zostały przez firmę Animex dla sieci Biedronka i Lidl. Są one wycofywane ze sklepów.
04.03.2021 21:59
Biedronka wycofuje partie produktu wyprodukowanego przez firmę Animex: Sznycel z fileta z piersi kurczaka 300 g z terminem trwałości 07.03.2021 r. i o numerze partii: 2272003053.
"Osoby, które kupiły produkt (...) proszone są o jego wyrzucenie lub zwrócenie do najbliższego sklepu, w którym produkt został zakupiony. Produktu nie należy spożywać" - czytamy w komunikacie. Ostrzeżenie w tej sprawie pojawiło się także na stronie GIS.
"Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" - poinformowano w komunikacie urzędu.
"W związku ze stwierdzoną niezgodnością mikrobiologiczną (obecność Salmonella) w partii produktu podjęliśmy decyzję o wycofaniu z obrotu w/w partii" - tłumaczą ponadto przedstawiciele firmy Animex w komunikacie na stronie Biedronki.
Klienci, którzy kupili tę partię, otrzymają zwrot pieniędzy. Muszą w sklepie pokazać opakowanie, na którym widoczna będzie data przydatności produktu.
Lidl również wycofuje mięso
W czwartek Główny Inspektorat Sanitarny zamieścił też ostrzeżenie dotyczące partii mięsa mielonego z fileta kurczaka 400 g wyprodukowanego przez Animex dla Lidla. Chodzi o produkt z numerem partii: 2261003858 i terminem przydatności do spożycia: 04.03.2021.
Przedstawiciele GIS wskazali, że "zakład Animex Kutno sp. z o. o. Odział K2 w Kutnie, po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonella w produkcie mięso mielone z fileta z kurczaka nr partii 2261003858 rozpoczął procedurę wycofania tego produktu z rynku i podjął natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego".