W czerwcu kolejna edycja Konkursu Win Galicja Vitis w Łańcucie
Promocja kultury wina poza tradycyjnymi regionami winiarskimi jest głównym celem piątej edycji Konkursu Win Galicja Vitis w Łańcucie. Organizowaną przez Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia imprezę zaplanowano na 18-19 czerwca w łańcuckim zamku.
12.04.2015 10:25
"To największy konkurs winiarski w Polsce; w poprzedniej jego edycji wzięło udział blisko 300 win z 15 krajów. Rok temu w Łańcucie obok polskich reprezentowane były także wina ze Słowacji, Czech, Węgier, Niemiec, Austrii, Włoch, Francji, Hiszpanii, Portugalii, Słowenii, Macedonii, Czarnogóry, Mołdawii i Republiki Południowej Afryki" - poinformowała sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia Ewa Wawro.
Zwróciła uwagę, że "oprócz promocji winiarstwa konkurs ma również być okazją do porównania jakości win z Europy Środkowej z winami pochodzącymi z innych części świata". "Ma także przypominać historyczne związki Polaków, Słowaków, Węgrów, Czechów i Austriaków w tej dziedzinie" - dodała.
Wina będą oceniane przez 15-osobowe międzynarodowe jury. Swe wyroby zgłaszać mogą nie tylko winiarze polscy i zagraniczni, ale także importerzy win z całego świata.
Konkurs odbędzie się w obiektach zamku łańcuckiego. Wina oceni podzielone na 5-osobowe zespoły jury. W ich skład wchodzą uznani w kraju i za granicą degustatorzy.
Wszystkie próbki win są oceniane anonimowo i serwowane z zakrytych butelek, oznaczonych tylko numerem ewidencyjnym. O kolejności serwowania decyduje m.in. kategoria wina i rocznik. Jurorzy degustują dziennie ok. 50 win.
Każde wino zgłoszone do konkursu może zdobyć maksymalnie 100 punktów. Wielki złoty medal otrzymują wina, które uzyskają co najmniej 92 pkt., złoty medal to minimum 85, srebrny 82, a brązowy 80 pkt. Medale przyznaje się w kategoriach: wina białe wytrawne, białe, różowe, czerwone, musujące i likierowe.
Partnerem przedsięwzięcia jest samorząd woj. podkarpackiego.
Organizacje skupiające zainteresowanych uprawą winorośli szacują, że w Polsce jest ponad 800 winiarzy. Na Podkarpaciu istnieje ok. 150 winnic; liczą od kilku arów do dwóch - trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20 - 40 arów. W regionie uprawia się winorośl w sumie na ok. 100 hektarach, m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa i Rzeszowa.
Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.
Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski. Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego wieku.