W Irlandii mniej pubów z powodu taniego alkoholu w supermarketach
W Irlandii liczba pubów zmniejszyła się w ostatnich pięciu latach o około 1300 - wynika z danych urzędu podatkowego. Organizacja zrzeszająca właścicieli i dzierżawców pubów sądzi, iż powodem jest tani alkohol w supermarketach.
04.01.2011 | aktual.: 04.01.2011 16:35
Najbardziej zagrożone zamknięciem są puby na wsi; najwięcej ich zamknięto w hrabstwach Cork, Dublin, Mayo, Kerry i Limerick.
Przewodniczący Irlandzkiej Federacji Kupców Winnych (VFI) Gerry Mellet powiedział telewizji RTE, że wpływ na spadek liczby pubów mają trzy czynniki: sprzedaż alkoholu przez supermarkety po zaniżonych cenach, zaostrzenie przepisów dotyczących spożywania go przez kierowców oraz zakaz palenia w pubach.
Mallet zwrócił uwagę, że zamykanie pubów ma niepożądane skutki społeczne, ponieważ w niektórych rejonach są one głównym, jeśli nie jedynym, ośrodkiem życia towarzyskiego i społecznego.
Uważa on, że puby tylko wówczas przeciwstawią się konkurencji supermarketów, jeśli rząd wprowadzi ceny minimalne na alkohol. - Właściciele i dzierżawcy pubów są pod silną presją, sprzedaż w ostatnim roku zmniejszyła się o 20-40 proc. - dodał.
Organizacja zrzeszająca irlandzkich producentów alkoholu ocenia, że ogólna sprzedaż alkoholu w pierwszych siedmiu miesiącach 2010 roku wzrosła wprawdzie o 6 proc., ale sprzedaż w pubach, hotelach i klubach spadła o blisko 15 proc.
Z danych Centralnego Urzędu Statystycznego wynika, że między lipcem 2009, a lipcem 2010 roku alkohol w Irlandii staniał o 4,6 proc. W tym samym czasie średnia cena wszystkich produktów żywnościowych i napojów spadła o 0,1 proc.