W marcu indeks cen towarów konsumpcyjnych w Chinach wyniósł 3,6 proc.

Wzrost cen żywności spowodował stabilizację indeksu cen towarów konsumpcyjnych i usług (CPI) na poziomie proc. Wskaźnik ten jest identyczny dla obszarów miejskich, jak i dla terenów wiejskich - podał chiński Państwowy Urząd Statystyczny.

09.04.2012 | aktual.: 09.04.2012 17:08

Z danych Urzędu wynika, że żywność podrożała o 7,5 proc., towary niespożywcze o 1,8 proc., towary konsumpcyjne o 4,4 proc., a usługi o 1,5 proc. W całym pierwszym kwartale CPI wzrósł o 3,8 proc. w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego.

W ostatnim czasie znacznie wzrosły ceny produktów rolnych, głównie warzyw. Eksperci uważają, że decydujący wpływ na tendencję zwyżkową indeksu CPI miał wzrost cen właśnie produktów rolnych i sezonowych. Jego wartość znacznie się obniżyła w porównaniu ze styczniem b.r., kiedy osiągnął poziom 4,5 proc.

Obecnie chińska gospodarka jest systematycznie "schładzana". Spadek tempa wzrostu PKB przekłada się również na obniżenie potencjału rynku konsumenckiego. Analitycy przewidują, że zrównoważy to wzrost cen żywności i wpłynie korzystnie na przywrócenie stabilnego poziomu wskaźnika CPI na poziomie około 3,5 proc.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)