Wielki kant z wiejskimi jajami!

Wydaje ci się, że duże jajo oblepione kurzymi odchodami to prawdziwe wiejskie i zdrowe jajko? Nic bardziej złudnego. Jest nafaszerowane hormonami i antybiotykami. Konsumenci powinni kupować małe i średnie jaja, bo te są od młodych i zdrowych kur.

Wielki kant z wiejskimi jajami!
Źródło zdjęć: © newspix.pl | Bogdan Hrywniak

22.10.2013 | aktual.: 22.10.2013 07:46

Kury pasące się normalnie na wsi prawie nigdy nie zniosą wielkich jaj, jakie czasem proponują nam handlarze, mówiąc, że to zdrowe, duże, prawdziwe wiejskie jajka. Żeby kura zniosła jajo w rozmiarze XXL, musi być czymś stymulowana. Robi się to za pomocą antybiotyków i hormonów, które powiększają wielkość jaj. Istnieją nawet takie specyfiki, które powodują, że w skorupce są dwa jaskrawo-pomarańczowe żółtka. Klienci często nabierają się na duże jaja, myśląc, że są zdrowsze. A to błąd. - Zdrowe jajo bez chemii jest od kury, która pasie się na wsi wolno, bez żadnej stymulacji - mówi Grzegorz Sztatchaus (48l.), rolnik spod Dobrego Miasta na Warmii. - Prawdziwe wiejskie jajka są małe lub średniej wielkości. Duże naturalnie się zdarzają, ale niezmiernie rzadko. Jajo w rozmiarze XXL rozrywa kurę od środka i taka kura po tym choruje. Na fermach jednak nie patrzy się na to, liczą się jajka, bo i tak kury żyją krótko - dodaje rolnik.

Stymulowane jajko nie pozostaje też obojętne dla zdrowia ludzi. Antybiotyki czy hormony wnikają bowiem w żółtko i białko jajka, a po zjedzeniu przez ludzi dostają się do organizmu. - Po zjedzeniu stymulowanych jajek pojawiają się alergie, biegunki i inne dolegliwości - tłumaczy lek. Waldemar Pawłowski.

- Wiejskie jaja są małe lub średniej wielkości. Duże naturalnie się zdarzają, ale niezmiernie rzadko. Żeby kura znosiła codziennie jaja w rozmiarze XXL, trzeba ją stymulować chemią. Konsumenci powinni kupować małe i średnie jaja, bo te są od młodych zdrowych kur - twierdzi Grzegorz Sztatchaus, rolnik spod Dobrego Miasta.

Jajko wiejskie (małe)

- Wielkość - Jaja wiejskie są średniej lub małej wielkości. Wiejskie jajko powinno ważyć średnio ok 58 gramów.

- Żółtka - Wiejskie jajka mają jedno żółtko. Zimą żółtko ma bladożółty kolor, latem jest bardziej jaskrawe.

- Wiejskie jajka od rolnika z reguły nie posiadają kodu. Wyjątkiem są gospodarstwa ekologiczne.

- Zapach - Wiejskie jaja pachną najczęściej zbożami, a czasami trawą.

Jaja fermowe

Fermowe jaja są duże, bo są stymulowane hormonami i antybiotykami. Stymulowane jaja ważą nawet 100 gramów.

-Żółtko - Sztuczne jaja mają dwa żółtka. Są specjalne specyfiki, które powodują, że w skorupce są dwa jaskrawopomarańczowe żółtka.

- Wydrukowany kod na skorupce - Tylko fermy i gospodarstwa ekologiczne mają obowiązek drukowania kodu na skorupkach jaj.

- Zapach - Jaja fermowe pachną przez cały rok tak samo, modyfikowaną paszą.

zdrowa żywnośćżywnośćjaja
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (63)