Wpływ cen żywności na inflację coraz mniejszy - dyrektor IERiGŻ
3.12.Warszawa (PAP) - Wpływ cen żywności na wskaźnik inflacji
spada coraz bardziej. Podobną sytuację można prognozować w
przyszłym roku, duży wpływ na obniżki cen będzie miało...
03.12.2008 | aktual.: 10.12.2008 13:45
3.12.Warszawa (PAP) - Wpływ cen żywności na wskaźnik inflacji spada coraz bardziej. Podobną sytuację można prognozować w przyszłym roku, duży wpływ na obniżki cen będzie miało spodziewane spowolnienie gospodarcze - ocenia w rozmowie z PAP Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
"Od dłuższego już czasu wpływ cen żywności na inflację spada z miesiąca na miesiąc. Są nawet okresy, że ceny żywności zachowują się deflacyjnie" - powiedział Kowalski.
"Przyszły rok powinien wyglądać podobnie jeśli chodzi o ceny żywności i ich wpływ na inflację" - dodał.
Jego zdaniem spowolnienie dynamiki wzrostu PKB, które obecnie obserwujemy, odbije się na zakupach gospodarstw domowych, czyli także na cenach.
Resort finansów zweryfikował w projekcie ustawy budżetowej na rok 2009 prognozę wzrostu PKB do 3,7 proc. z 4,8 proc. Minister finansów Jacek Rostowski nie wykluczył także kolejnej weryfikacji w przyszłym roku, jeśli będzie to konieczne.
W ocenie szefa IERiGŻ niewiadomą dla poziomu cen w 2009 roku pozostaje kwestia zbiorów, nie tylko w Polsce, ale także w skali jednolitego rynku europejskiego i globalnego.
Kowalski szacuje także, że najbliższe lata przyniosą stabilizację cen produktów żywnościowych.
"W perspektywie kilkunastu lat ceny żywności powinny pozostać stabilne, oczywiście będą się zdarzały piki, zarówno wzrostowe jak i spadkowe. Jednak patrząc na trend średniookresowy ceny będą stabilne" - ocenia.
Bartek Godusławski (PAP)
bg/ ana/