Wybraliście! Oto najleszy keczup

Internauci, biorący udział w sondzie Wirtualnej Polski, wybrali swój ulubiony keczup. Zobacz, jakie marki cieszą się największym uznaniem u naszych rodaków. Zgadzasz się z tym wyborem?

Obraz

/ 8Najlepszy keczup według Polaków

Obraz
© Dozidor / Wikimedia Commons / CC 3.0 | Dozidor / Wikimedia Commons / CC 3.0

Test keczupów Wirtualnej Polski z zeszłego tygodnia wywołał spory odzew wśród naszych Czytelników. Pod tekstem pojawiło się prawie 1500 tysiąca komentarzy, a na pytanie, który keczup jest najlepszy, odpowiedzi udzieliło ponad 93 tys. internautów!

Uznaliśmy, że nie można pozostawić takiej aktywności naszych Czytelników bez komentarza, zwłaszcza że biorąc udział w sondzie WP.PL internauci stworzyli bardzo wiarygodny ranking najpopularniejszych keczupów. W profesjonalnych badaniach próba wynosi zazwyczaj około jeden tysiąc respondentów. Dzięki Wam wiemy, który keczup jest najlepszy w Polsce.

Spośród kilkunastu marek - sześć uzyskało głosy co najmniej 5 proc. respondentów, ale tylko dwie marki zdobyło nie mniej niż 20 proc. Zobacz, kto został zdecydowanym zwycięzcą rankingu.

/ 87. Inny

Obraz
© ThinkstockPhotos | ThinkstockPhotos

Odsetek głosów: 4 proc.

Choć w naszym teście i ankiecie staraliśmy się uwzględnić jak największą liczbę keczupów, sprawdzenie wszystkich marek było zwyczajnie niemożliwe. Co dwudziesty internauta uznał, że jego ulubiona marka nie znajduje się na zaproponowanej przez nas liście. Gdyby wszystkie oddane na tę opcję głosy powędrowały do jednej marki keczupu mogłaby ona zająć siódme miejsce w rankingu.

Producentów keczupu jest jednak tak wielu, że trudno założyć, by jednemu z nich udało się zgarnąć wszystkie głosy z puli "inny". Które marki mogłyby liczyć na największe uznanie?

Z komentarzy pod testem keczupów wynika, że najbardziej doskwierał internautom brak produktów firmy Rybak (Krzepki Radek i Słodka Ania), Madero z Biedronki i Ketchupu nr VII firmy Fanex.

/ 86. Hellmann's

Obraz
© Jan Bolanowski / WP.PL | Jan Bolanowski / WP.PL

Odsetek głosów: 5 proc.

Ketchup Klasyczny - skład: Koncentrat pomidorowy (63%), cukier, woda, ocet, skrobia modyfikowana, sól, cebula, regulator kwasowości (kwas winowy), substancje konserwujące (benzoesan sodu, kwas sorbowy), czosnek, liść laurowy, goździki. W wersji pikantnej dodatkowo: pieprz cayenne i pieprz czarny.

Pomidorowy Ketchup - skład: Koncentrat pomidorowy (63%), cukier, woda, ocet, skrobia modyfikowana, sól, cebula, czosnek, liść laurowy, goździki. W wersji pikantnej dodatkowo: pieprz cayenne i pieprz czarny.

Co dwudziesty internauta wskazał na Hellmann's, jako na najlepszą markę keczupu. Jak widać marka reklamująca się jako "król majonezu" przekonała do siebie również znaczący odsetek miłośników sosu pomidorowego.

Warto zauważyć, że w teście uwzględniliśmy dwa rodzaje keczupu Hellmann's: tańszą - Ketchup Klasyczny (z konserwantami) i droższą czyli Pomidorowy Ketchup (bez konserwantów). Ta druga to najdroższa marka keczupu w naszym zestawieniu.

/ 85. Tortex

Obraz
© Jan Bolanowski / WP.PL | Jan Bolanowski / WP.PL

Odsetek głosów: 9 proc.

Skład: Koncentrat pomidorowy (37%), woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, substancja konserwująca - benzoesan sodu, przyprawy: kolendra, tymianek, cząber, oregano, szałwia, aromat. W wersji pikantnej dodatkowo: pieprz czarny.

Niemal dwa razy lepiej od poprzednika wypadła należąca do koncernu Unilever marka Tortex. Zapewniło jej to solidne, piąte miejsce w rankingu. Co więcej, gdyby zdobyła o 2 pkt. proc. głosów więcej znalazłaby się na podium.

Jak widać co dziesiątemu Polakowi nie przeszkadza niska zawartość koncentratu pomidorowego i substancja konserwująca w składzie.

/ 84. Heinz

Obraz
© Jan Bolanowski / WP.PL | Jan Bolanowski / WP.PL

Odsetek głosów: 10 proc.

Skład: Pomidory 132 g / 100g ketchupu, ocet, cukier, sól, ekstrakty przypraw i ziół (zawierają seler), przyprawy (w łagodnej) i pieprz cayenne (w pikantnym).

Keczup Heinz, obok marki McDonald's, ma najbardziej naturalny skład spośród keczupów uwzględnionych w teście Wirtualnej Polski. Pod względem popularności wśród internautów zajął czwarte miejsce.

Choć co dziesiąty internauta uważa, że Heinz jest najlepszym keczupem, to nie do końca potwierdzają to wyniki sprzedaży. Według danych producenta Heinz ma ok. 3,5 proc. udziałów w polskim rynku tego produktu. Problemem może być cena, ponieważ Heinz należał do najdroższych w naszym teście.

Zauważyliśmy również, że na etykiecie Heinza brakuje informacji o wartości energetycznej produktu. Jak zapewnia Marzena Więckowska, rzeczniczka prasowa firmy HJH Polska, producent jest w trakcie wprowadzania takiej informacji na opakowania.

/ 83. Kotlin

Obraz
© Jan Bolanowski / WP.PL | Jan Bolanowski / WP.PL

Odsetek głosów: 11 proc.

Skład: Pomidory (136 g / 100g ketchupu łagodnego; 120 g /100 g ketchupu pikantnego), woda, cukier, substancja zagęszczająca: acetylowany adypinian diskrobiowy, sól, regulator kwasowości: kwas octowy, naturalny aromat (w wersji łagodnej: zawiera seler, w wersji pikantnej zawiera wzmacniacz smaku - glutaminian sodu i alergeny gorczycę i gluten), substancja konserwująca - benzoesan sodu.

Na najniższym podium rankingu znalazł się keczup Kotlin. Marka ta zajęła również trzecie miejsce w naszym teście pod względem ceny.

Producent keczupów marki Kotlin - Agros Nova wyjaśnia sukces swojej marki wysoką jakością składników, innowacyjnością receptur i wprowadzaniem na rynek nowości. Od 2006 r. pod marką Kotlin pojawiło się 18 wariantów smakowych.

Uwzględniony przez nas w badaniu standardowy keczup Kotlin zawiera w składzie substancje zagęszczające i konserwujące.

/ 82. Włocławek

Obraz
© Jan Bolanowski / WP.PL | Jan Bolanowski / WP.PL

Odsetek głosów: 20 proc.

Opakowanie szklane - skład: Pomidory (163 g / 100 g ketchupu), woda, cukier, przeciery z selera i cebuli, substancja zagęszczająca - acetylowany adypinian diskrobiowy, sól, ocet, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, przyprawy, substancja konserwująca benzoesan sodu.

Opakowanie plastikowe - skład: Pomidory (163 g / 100 g ketchupu), woda, cukier, przeciery z selera i cebuli, substancja zagęszczająca - acetylowany adypinian diskrobiowy, sól, ocet, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, przyprawy, substancja konserwująca benzoesan sodu.

Zdecydowane drugie miejsce rankingu przypadło w udziale keczupowi Włocławek, również wytwarzanemu przez Agros Nova. Była to tez bez wątpienia marka najczęściej wymieniana w komentarzach internautów. Prawdopodobnie na duże zainteresowanie marka wpłynęło niedawne zamknięcie włocławskiej fabryki i przeniesienie produkcji do Łowicza.

Jak twierdzi Agros Nova, Włocławek to marka kultowa. - To zasługa niezmiennego od lat, tradycyjnego i specyficznego smaku ketchupu, który wynika z dodatku przecierów warzywnych z cebuli i selera. Wielu konsumentom smak ten kojarzy się z czasami dzieciństwa - czytamy w nadesłanym na prośbę WP komentarzu.

Według informacji podanych na etykiecie wersja ze słoika nie posiada konserwantów, w przeciwieństwie do tej z plastikowej butelki. Jak tłumaczy Agros Nova związane jest to z odmiennym procesem pasteryzacji. Keczup do plastiku jest wlewany po wystudzeniu, co powoduje utratę sterylnej atmosfery.

/ 81. Pudliszki

Obraz
© Jan Bolanowski / WP.PL | Jan Bolanowski / WP.PL

Odsetek głosów: 28 proc.

Skład: Pomidory (193 g / 100g ketchupu łagodnego; 183 g /100 g ketchupu pikantnego), cukier, ocet, sól, skrobia modyfikowana, aromaty naturalne. W wersji pikantnej dodatkowo: przyprawy.

Najlepszym keczupem według czytelników Wirtualnej Polski są Pudliszki. Głos za tą marką oddała prawie jedna trzecia internautów. Co ciekawe dane z naszej ankiety dobrze korelują się z wynikami sprzedaży. Według informacji uzyskanej od producenta Pudliszek, udział tej marki w rynku keczupów wynosi ponad 28 proc.

- Ketchup Pudliszki zawdzięcza swój prawdziwie pomidorowy smak dużej ilości pomidorów użytych w produkcji - na 100 g naszego ketchupu przypada ponad 190 g pomidorów - mówi Marzena Więckowska, rzeczniczka prasowa firmy HJH Polska. - Zresztą marka Pudliszki pasję do pomidorów i ketchupu pielęgnuje już od ponad 90 lat - wszystko wskazuje bowiem na to, że to właśnie Pudliszki, jako pierwsze w Polsce, rozpoczęły produkcję ketchupu już w latach 20-tych XX wieku - dodaje.

Rzeczywiście, jak zauważyliśmy w zeszłotygodniowym teście, Pudliszki miały największą zawartość pomidorów spośród zbadanych keczupów. Jeśli chodzi o skład, przyczepić można się do zagęstnika (skrobia modyfikowana) i dużej zawartości kalorii. Widać jednak, że co trzeciemu Polakowi to nie przeszkadza.

Wybrane dla Ciebie
Żołnierze dostaną podwyżki. Tyle płaci Wojsko Polskie
Żołnierze dostaną podwyżki. Tyle płaci Wojsko Polskie
To będą pierwsze takie ferie. Rząd poszedł na rękę Polakom
To będą pierwsze takie ferie. Rząd poszedł na rękę Polakom
Czyje dożynki były droższe? Ministerstwo podało kwoty
Czyje dożynki były droższe? Ministerstwo podało kwoty
Sam wybierz i zetnij choinkę. Oto ceny drzewek przed Bożym Narodzeniem
Sam wybierz i zetnij choinkę. Oto ceny drzewek przed Bożym Narodzeniem
Podwyżki w ALDI. Oto nowe zarobki kasjerów
Podwyżki w ALDI. Oto nowe zarobki kasjerów
Tańczył tam cały region. Czy gleba pod kultową dyskoteką jest skażona?
Tańczył tam cały region. Czy gleba pod kultową dyskoteką jest skażona?
Byłą siedzibę Amber Gold czeka rozbiórka. Oto co powstanie w zamian
Byłą siedzibę Amber Gold czeka rozbiórka. Oto co powstanie w zamian
"Dantejskie sceny na szpitalnych oddziałach". Minister apeluje
"Dantejskie sceny na szpitalnych oddziałach". Minister apeluje
Gigantyczna kara dla Biedronki. Ostra odpowiedź dyskontu
Gigantyczna kara dla Biedronki. Ostra odpowiedź dyskontu
Ważne zmiany dla cudzoziemców w Polsce. "Podwyżki są bulwersujące"
Ważne zmiany dla cudzoziemców w Polsce. "Podwyżki są bulwersujące"
Podwyżki i dłuższe urlopy. Oto co czeka pracowników po 1 stycznia
Podwyżki i dłuższe urlopy. Oto co czeka pracowników po 1 stycznia
Duża zmiana w Kodeksie pracy. Wkurza pracodawców, cieszy pracowników
Duża zmiana w Kodeksie pracy. Wkurza pracodawców, cieszy pracowników