Wzrost sprzedaży whisky single malt
Dzięki konsekwentnej obronie szkockiej whisky single malt przed podróbkami
jej światowy eksport wzrósł w 2009 r. o 3 proc. do rekordowej sumy 3,13 mld
funtów.
20.04.2010 15:42
Producenci whisky single malt podjęli działania w ochronie swych wyrobów przed podróbkami. Postarali się też, aby etykiety stały się bardziej czytelne. Dzięki temu dostawy do USA wzrosły o 13 proc. Trunek ten stanowi około jednej czwartej eksportu spożywczego z Wielkiej Brytanii i 80 proc. ze Szkocji.
Pod względem ilości, eksport szkockiej whisky w 2009 r. zwiększył się o 4 proc. do 1,1 mln butelek, podało stowarzyszenie producentów tego alkoholu. Największym rynkiem były w dalszym ciągu USA: dostawy wzrosły o 13 proc. do 419 mln funtów.
Wartość eksportu szkockiej whisky wzrosła także w Afryce (6 proc.), w Ameryce Środkowej i Południowej (18 proc.), a w Wenezueli aż o 73 proc. Z kolei eksport do Unii zmalał o 1 proc., w Hiszpanii o 5 proc. Gorzej wypadła też Azja (minus 9 proc.) z powodu Korei (minus 24 proc.).
Przepisy zatwierdzone w listopadzie ub.r. wymagają, aby whisky single malt była butelkowana wyłącznie w Szkocji, z wyraźnym podaniem nazwy gorzelni. Producenci tego trunku mają dwa lata na dostosowanie się do nowych przepisów. W handlu można będzie spotykać jeszcze butelki ze starymi etykietami.
JS
Handel-Net