Zakłady Mięsne w Bydgoszczy wracają do gry
Jeszcze w kwietniu, ale już po świętach na rynek mogą trafić pierwsze wędliny z Bydgoskich Zakładów Mięsnych, które wznawiają produkcję.
W pierwszej kolejności zakłady wypuszczą na rynek partię kabanosów. Zakłady Byd-Meat ogłosiły upadłość latem 2008 roku. Firma zbankrutowała, ale nie z powodu nierentownej działalności operacyjnej. Zabrakło jej pieniędzy na spłatę kredytu na budowę nowej siedziby i biur.
Grupa rolników z okolic Bydgoszczy, która specjalizuje się w hodowli i produkcji mięsa, postanowiła wznowić produkcję w zakładach mięsnych. Dziś ma ruszyć linia do produkcji kabanosów i innych kiełbas. Później pojawią się też inne wyroby wędliniarskie, w tym nowości. Nie zdąża jednak z nimi na święta, w sprzedaży za kilka tygodni. Zakład chce docelowo produkować 40 ton wędlin i mięsa na dobę, na rynek krajowy i na eksport. Tworzona jest sieć dystrybucji wyrobów z Bydgoszczy.
JS
Handel-Net