Zaniedbania producentów żywności?
O nieuczciwe praktyki handlowców oskarżają ci producenci, którzy przeinwestowali - uważa Bronisław Wesołowski z Rady Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa.
22.06.2010 13:20
Trwa spór o kodeks regulujący współpracę dostawców z sieciami handlowymi. Producenci uważają, że nie wystarczy dobrowolny kodeks dobrych praktyk, zaproponowany przez resort gospodarki - potrzebna jest ustawa. Przedstawiciele wielkich sieci handlowych i firm konsultingowych uważają, że obecne przepisy prawa są wystarczające.
- Sami producenci zaniedbali wiele spraw, nie starają się o certyfikaty, które są dziś narzędziem marketingowym - mówi IAR Bożena Pałacha, z Centrum Doradztwa i Szkolenia HACCP.
Polska ma prawie 2,5 miliona gospodarstw i zaledwie 900 certyfikatów Global Gap na warzywa i owoce. Turcja ma prawie 4 tysiące.
Drugim grzechem producentów żywności jest zdaniem Pałachy brak współpracy.
- 80 proc. konsumentów kieruje się przy zakupie żywności ceną - podkreśla Bronisław Wesołowski z Rady Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa. - O nieuczciwe praktyki oskarżają handel ci producenci żywności, którzy przeinwestowali - dodaje.
Aby spłacać kredyty, producenci muszą zwiększać produkcję i obniżać ceny. Zdaniem Wesołowskiego odbywa się to kosztem jakości.
Autor: LP