Trwa ładowanie...

Zła wiadomość dla miłośników awokado. Ceny pójdą mocno w górę

Ceny awokado nie należą do najniższych, a wkrótce może być jeszcze drożej. Powód? Awokado jest szczególnie wrażliwe na zmiany klimatyczne, a już teraz produkcja tego owocu jest tak samo zagrożona, jak w przypadku kawy czy kakao.

Ceny awokado pójdą mocno w górę. Wszystko przez zmiany klimatyczneCeny awokado pójdą mocno w górę. Wszystko przez zmiany klimatyczneŹródło: East News, fot: ZOFIA BAZAK
d349w07
d349w07

Awokado dostępne jest w Polsce cały rok, a jego średnia cena w sklepach wynosi obecnie ok. 4-6 zł. Najnowszy raport Christian Aid, na który powołuje się bankier.pl, wskazuje, że już niedługo owoce awokado mogą być znacznie droższe i mniej dostępne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fala zwolnień w Polsce. Dominują te branże. "Pęka bańka"

Awokado jak kawa i kakao. Ceny pójdą mocno w górę

Prognozuje się, że do 2050 r. globalne plantacje awokado zmniejszą się o ponad 40 proc. z powodu nasilających się susz oraz innych zmian klimatycznych, które silnie wpływają na uprawy - czytamy w serwisie.

d349w07

Gdy średnia temperatura globalna zwiększy się o 2 stopnie może dojść do zlikwidowania nawet około 60 proc. upraw w Meksyku, który jest głównym eksporterem awokado.

"Są to bardzo spragnione rośliny, nieprzystosowane do cieplejszej i podatnej na suszę planety, ku której zmierzamy - wyjaśnia Marianna Paoli, rzeczniczka Christian Aid cytowana przez "Daily Mail".

W przypadku przedłużających się upałów, drzewa awokado mogą mieć problem ze wzrostem i owocami. Konsekwencją mniejszej dostępności awokado będą podwyżki cen w sklepach.

Czekolada będzie jeszcze droższa

Zmiany klimatycznie poważnie wpływają już na przyszłe plony kawy i kakao na świecie. Jak pisaliśmy w WP Finanse, powodem wysokich ceny czekolady jest nieurodzaj na Wybrzeżu Kości Słoniowej i w Ghanie. Kraje te odpowiadają za dwie trzecie światowej podaży ziaren kakaowych. W tym sezonie zbiory znacznie spadły z powodu upałów, susz, gwałtownych burz oraz chorób drzew, które niszczą plantacje.

d349w07

Większość ziaren kakaowych produkowana jest w Afryce, skąd są one eksportowane i przerabiane, głównie w krajach rozwiniętych. Rolnicy w Ghanie i Wybrzeżu Kości Słoniowej skarżą się, że pieniądze ze sprzedaży ziarna nie wystarczają na inwestycje i sadzenie nowych drzew, a stare dają mniejsze plony i są bardziej podatne na choroby.

Jak prognozują eksperci, cena kakao na rynku do końca roku przekroczy 12-13 tys. dolarów za tonę, a może zbliżyć się nawet do 15 tys. dolarów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d349w07
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d349w07