Zmarł po zjedzeniu burgera z McDonald's. Groźna epidemia w USA

Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom informuje o masowym zatruciu bakterią E. coli w kilku stanach USA. Do 22 października potwierdzono 49 przypadków zakażeń. Większość chorych jadła wcześniej w McDonald’s.

Epidemia bakterii E. coli w amerykańskim McDonald's
Epidemia bakterii E. coli w amerykańskim McDonald's
Źródło zdjęć: © Getty Images | Scott Olson

23.10.2024 08:33

Według amerykańskiego Centrum Kontroli i Prewencji Chorób, przypadki zakażeń bakterią E. coli odnotowano między 27 września a 11 października w dziesięciu stanach USA, m.in. w Kansas, Missouri, Nebrasce i Wisconsin. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zatrucie E. coli w Stanach Zjednoczonych

Najwięcej infekcji stwierdzono w Kolorado (27 przypadków) oraz w Nebrasce (9 przypadków). Wszystkie osoby, które zachorowały, jadły w McDonald's przed wystąpieniem pierwszych objawów zatrucia. Większość z tych osób zamówiła w sieci fast-foodów burgera Quarter Pounder, znanego w Polsce jako McRoyal. 

Nie wiadomo jeszcze, który składnik burgerów wywołał chorobę. Jednak sieć zdecydowała się usunąć z oferty cebulę oraz wołowe paszteciki używane do przygotowywania burgera. Również sprzedaż burgera Quarter Pounder została czasowo wstrzymana.

Zarażenie doprowadziło do hospitalizacji 10 osób, w tym u jednego dziecka rozwinął się zespół hemolityczno-mocznicowy, powodujący uszkodzenie nerek. Starszy mężczyzna z Kolorado zmarł.

Służby sprawdzają popularną sieć fast-foodów

McDonald's podkreślił w oświadczeniu, że "wstępne ustalenia z dochodzenia wskazują, że podzbiór chorób może być powiązany z posiekaną cebulą używaną w Quarter Pounder i pochodzącą od jednego dostawcy, który obsługuje trzy centra dystrybucji". Służby pracują nad potwierdzeniem, który dokładnie składnik wywołał chorobę.

Matt Wise, szef CDC Outbreak Response and Prevention Branch, powiedział NBC News: "To szybko rozwijająca się epidemia".

CDC apeluje do wszystkich, którzy w okresie od 27 września do 11 października spożywali burgery w McDonald's i zaobserwowali u siebie objawy zatrucia pokarmowego, o niezwłoczny kontakt z lekarzem. Szczególną czujność powinny zachować osoby z grup podwyższonego ryzyka, w tym seniorzy i osoby z osłabionym układem odpornościowym.

Źródło artykułu:WP Finanse
mcdonald'sfast-foodburger
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (45)