Zmarł po zjedzeniu burgera z McDonald's. Groźna epidemia w USA
Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom informuje o masowym zatruciu bakterią E. coli w kilku stanach USA. Do 22 października potwierdzono 49 przypadków zakażeń. Większość chorych jadła wcześniej w McDonald’s.
Według amerykańskiego Centrum Kontroli i Prewencji Chorób, przypadki zakażeń bakterią E. coli odnotowano między 27 września a 11 października w dziesięciu stanach USA, m.in. w Kansas, Missouri, Nebrasce i Wisconsin.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Test kubełków z KFC i Żabki.
Zatrucie E. coli w Stanach Zjednoczonych
Najwięcej infekcji stwierdzono w Kolorado (27 przypadków) oraz w Nebrasce (9 przypadków). Wszystkie osoby, które zachorowały, jadły w McDonald's przed wystąpieniem pierwszych objawów zatrucia. Większość z tych osób zamówiła w sieci fast-foodów burgera Quarter Pounder, znanego w Polsce jako McRoyal.
Nie wiadomo jeszcze, który składnik burgerów wywołał chorobę. Jednak sieć zdecydowała się usunąć z oferty cebulę oraz wołowe paszteciki używane do przygotowywania burgera. Również sprzedaż burgera Quarter Pounder została czasowo wstrzymana.
Zarażenie doprowadziło do hospitalizacji 10 osób, w tym u jednego dziecka rozwinął się zespół hemolityczno-mocznicowy, powodujący uszkodzenie nerek. Starszy mężczyzna z Kolorado zmarł.
Służby sprawdzają popularną sieć fast-foodów
McDonald's podkreślił w oświadczeniu, że "wstępne ustalenia z dochodzenia wskazują, że podzbiór chorób może być powiązany z posiekaną cebulą używaną w Quarter Pounder i pochodzącą od jednego dostawcy, który obsługuje trzy centra dystrybucji". Służby pracują nad potwierdzeniem, który dokładnie składnik wywołał chorobę.
Matt Wise, szef CDC Outbreak Response and Prevention Branch, powiedział NBC News: "To szybko rozwijająca się epidemia".
CDC apeluje do wszystkich, którzy w okresie od 27 września do 11 października spożywali burgery w McDonald's i zaobserwowali u siebie objawy zatrucia pokarmowego, o niezwłoczny kontakt z lekarzem. Szczególną czujność powinny zachować osoby z grup podwyższonego ryzyka, w tym seniorzy i osoby z osłabionym układem odpornościowym.
Trwa ładowanie wpisu: twitter