Trwa ładowanie...

Zmarł po zjedzeniu burgera z McDonald's. Groźna epidemia w USA

Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom informuje o masowym zatruciu bakterią E. coli w kilku stanach USA. Do 22 października potwierdzono 49 przypadków zakażeń. Większość chorych jadła wcześniej w McDonald’s.

Epidemia bakterii E. coli w amerykańskim McDonald'sEpidemia bakterii E. coli w amerykańskim McDonald'sŹródło: Getty Images, fot: Scott Olson
d3cn4no
d3cn4no

Według amerykańskiego Centrum Kontroli i Prewencji Chorób, przypadki zakażeń bakterią E. coli odnotowano między 27 września a 11 października w dziesięciu stanach USA, m.in. w Kansas, Missouri, Nebrasce i Wisconsin. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Test kubełków z KFC i Żabki.

Zatrucie E. coli w Stanach Zjednoczonych

Najwięcej infekcji stwierdzono w Kolorado (27 przypadków) oraz w Nebrasce (9 przypadków). Wszystkie osoby, które zachorowały, jadły w McDonald's przed wystąpieniem pierwszych objawów zatrucia. Większość z tych osób zamówiła w sieci fast-foodów burgera Quarter Pounder, znanego w Polsce jako McRoyal. 

d3cn4no

Nie wiadomo jeszcze, który składnik burgerów wywołał chorobę. Jednak sieć zdecydowała się usunąć z oferty cebulę oraz wołowe paszteciki używane do przygotowywania burgera. Również sprzedaż burgera Quarter Pounder została czasowo wstrzymana.

Zarażenie doprowadziło do hospitalizacji 10 osób, w tym u jednego dziecka rozwinął się zespół hemolityczno-mocznicowy, powodujący uszkodzenie nerek. Starszy mężczyzna z Kolorado zmarł.

Służby sprawdzają popularną sieć fast-foodów

McDonald's podkreślił w oświadczeniu, że "wstępne ustalenia z dochodzenia wskazują, że podzbiór chorób może być powiązany z posiekaną cebulą używaną w Quarter Pounder i pochodzącą od jednego dostawcy, który obsługuje trzy centra dystrybucji". Służby pracują nad potwierdzeniem, który dokładnie składnik wywołał chorobę.

d3cn4no

Matt Wise, szef CDC Outbreak Response and Prevention Branch, powiedział NBC News: "To szybko rozwijająca się epidemia".

CDC apeluje do wszystkich, którzy w okresie od 27 września do 11 października spożywali burgery w McDonald's i zaobserwowali u siebie objawy zatrucia pokarmowego, o niezwłoczny kontakt z lekarzem. Szczególną czujność powinny zachować osoby z grup podwyższonego ryzyka, w tym seniorzy i osoby z osłabionym układem odpornościowym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3cn4no
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3cn4no

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj