Trwa ładowanie...

Sprzedaż alkoholi po nowemu. To zmienia się w sklepach od dzisiaj

W lutym weszły w życie nowe przepisy precyzujące, jakie napoje alkoholowe mogą być określane jako nalewki. Z tego powodu produkty, które nie spełniają nowych wymagań znikną ze sklepów. Producenci mieli czas do sierpnia na wdrożenie nowych regulacji.

Zmiany wchodzą w życie 19 sierpnia Zmiany wchodzą w życie 19 sierpnia Źródło: East News, fot: Bartlomiej Magierowski
d3ykn5a
d3ykn5a

Nowe rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmienia zasady etykietowania napojów alkoholowych. Nowe przepisy dotyczą m.in. używania terminu "nalewka" na etykietach oraz konieczności podawania rzeczywistej zawartości alkoholu w napojach serwowanych w kawiarniach i barach.

Za dwa miesiące kończy się okres przejściowy

Okres przejściowy, który pozwala producentom dostosować swoje produkty do nowych norm, kończy się 19 sierpnia. Produkty wprowadzone do obrotu przed wejściem w życie nowych przepisów, oznaczone jako "nalewka", mogą być sprzedawane do wyczerpania zapasów, nawet jeśli nie odpowiadają nowym standardom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tłumy na Okęciu. Tak przywitano srebrnych medalistów olimpijskich

Ochrona terminu "nalewka"

Unijne przepisy dotyczące oznaczania napojów spirytusowych nie zawierają terminu "nalewka". To unikalne polskie określenie, związane tradycyjnie z rodzimymi trunkami. Nalewki to specyficzne polskie napoje alkoholowe, produkowane na bazie etanolu pochodzenia rolniczego. Kluczowym etapem ich produkcji jest maceracja roślinnych składników - takich jak zioła, orzechy włoskie, pędy sosny oraz różne kwiaty i owoce - w alkoholu etylowym, co nadaje trunkowi wyjątkowy aromat.

d3ykn5a

Żeby nalewką była nalewką

Aby chronić nazwę "nalewka", rozporządzenie ministra określa dokładne warunki, które muszą być spełnione, aby napój mógł nosić tę nazwę:

  • stosowanie tradycyjnych metod produkcji, wykluczających dodawanie barwników, aromatów, soków owocowych i ich koncentratów oraz produktów winiarskich,
  • wyznaczenie minimalnego czasu maceracji, zależnego od użytych surowców,
  • nazwa "nalewka" może być uzupełniona nazwą dominującego smaku, wynikającego z użytego do maceracji surowca, np. nalewka wiśniowa, gdy smak jest nadawany przez macerowane wiśnie.

Informowanie o napojach alkoholowych w gastronomii

Nowe przepisy wprowadzają także obowiązek precyzyjnego wskazywania zawartości alkoholu w napojach serwowanych w lokalach gastronomicznych, takich jak restauracje, puby i bary. Reguła ta dotyczy wszystkich napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 proc. objętościowych.

Dzięki tym zmianom, konsumenci będą lepiej poinformowani o spożywanych napojach alkoholowych. Warto dodać, że obowiązek ten nie obejmuje drinków i koktajli przygotowywanych na zamówienie klienta.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3ykn5a
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ykn5a