WAŻNE
TERAZ

Incydent koło portu w Szczecinie. "Kolejna rosyjska prowokacja"

Co czwarte piwo jest trefne!

Za cierpkie, za gorzkie, mętne, z osadem zbierającym się na
dnie... Co się dzieje z polskim piwem?! Po skargach konsumentów
za badanie złocistego trunku wzięła się Inspekcja Jakości
Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Wyniki kontroli są
porażające - trefne jest co czwarte piwo!

Obraz
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

Inspektorzy pod lupę wzięli najbardziej popularne wytwarzane w Polsce piwa. Te ogólnokrajowe i te z lokalnych browarów. – Przeprowadziliśmy kontrolę w 27 zakładach produkujących piwo w Polsce – mówi Stanisław Kowalczyk, dyrektor Inspekcji Rolno- Spożywczej. – Kontrolowaliśmy cechy organoleptyczne, parametry fizykochemiczne i prawidłowość znakowania.

Inspektorzy w chmielowym trunku wykryli szereg nieprawidłowości. Browary nie stosowały się ani do swoich receptur, ani do polskich norm. Wszystko z oszczędności.

Inspektorzy ujawnili m.in., że w piwie jest mniej alkoholu, niż deklarował producent. Piwo miało złą barwę, kwasowość i w ogóle się nie pieniło.

– Zmiana składu piwa przez niedodanie odpowiedniej ilości słodu powoduje, że w produkcie będzie mniej alkoholu i napój też zmieni smak – wyjaśnia nam technolog z jednego z browarów na południu Polski. – Drogim składnikiem jest chmiel, który daje goryczkę, ale zamiast niego można dodać po wrzuceniu sproszkowanej żółci bydlęcej, która też nadaje żółty kolor. Po kontrolach na browary posypały się pieniężne kary. Inspektorzy już zapowiadają kolejne kontrole. Na pierwszy ogień pójdą te browary, gdzie było najwięcej uchybień.

25% badanych piw obecnych na Polskim rynku ma:
* Za mało słodu – jego zawartość wpływa na treściwość piwa. Określa, czy jest ono „lekkie” czy „ciężkie” oraz wpływa na aromat i smak. Zła zawartość słodu świadczy o błędach popełnianych podczas procesu technologicznego lub oszczędnościach.
* Za mało alkoholu – Browary oszczędzając w czasach kryzysu szukają oszczędności. Wobec tego zmieniają receptury i zamieniają w nich składniki. W fazie fermentacji dodają mniej słodu jęczmiennego, który jest najdroższym składnikiem, a zamiast niego jest dodawany cukier. To sprawia, że alkoholu jest mniej.
* Złe etykiety – producenci zafałszowują skład piwa, piszą też, że jest ono świeże niepasteryzowane, a w rzeczywistości jest to zwyczajne piwo pasteryzowane. Na etykiecie powinny widnieć: nazwa producenta, skład, ilość ekstraktu, zawartość alkoholu oraz data przydatności do spożycia

Wybrane dla Ciebie

Już omijają nowe prawo. Były radny zrobił akcje w markecie
Już omijają nowe prawo. Były radny zrobił akcje w markecie
Butelka wody Ustronianka wywołała burzę. Mamy komentarz Kauflandu
Butelka wody Ustronianka wywołała burzę. Mamy komentarz Kauflandu
To już plaga na Podlasiu. Rolnicy znajdują niebezpieczne przedmioty
To już plaga na Podlasiu. Rolnicy znajdują niebezpieczne przedmioty
Nocowanie w studio. Wyjazd busem. Nietypowa oferta pracy dla Polaków
Nocowanie w studio. Wyjazd busem. Nietypowa oferta pracy dla Polaków
Zamienią ulicę w deptak? Mieszkańcy mają dość nocnych rajdów
Zamienią ulicę w deptak? Mieszkańcy mają dość nocnych rajdów
Gminy zmieniają zasady segregacji odpadów. Koniec z "za darmo"
Gminy zmieniają zasady segregacji odpadów. Koniec z "za darmo"
Lotnisko w Radomiu pustoszeje. W zimę tylko jeden kierunek
Lotnisko w Radomiu pustoszeje. W zimę tylko jeden kierunek
Zamykają sklep za sklepem. Słynna szwedzka sieć znika w oczach
Zamykają sklep za sklepem. Słynna szwedzka sieć znika w oczach
Jazda autobusami za darmo. Chcą, by mieszkańcy porzucili samochody
Jazda autobusami za darmo. Chcą, by mieszkańcy porzucili samochody
Ile sklepów może jeszcze otworzyć Żabka? Padła liczba
Ile sklepów może jeszcze otworzyć Żabka? Padła liczba
Legalizacji nie będzie. Pismo z rządu nie pozostawia wątpliwości
Legalizacji nie będzie. Pismo z rządu nie pozostawia wątpliwości
Tony jagód z Ukrainy jechały do Polski. Oto co wykryły służby
Tony jagód z Ukrainy jechały do Polski. Oto co wykryły służby