11 produktów, z których produkuje się alkohol

Obraz
Źródło zdjęć: © Pixabay.com | pixaby

/ 12Z czego produkuje się dostępny w sklepach (i nie tylko) alkohol

Obraz
© Pixabay.com | pixaby

Fermentacja, warzenie, destylacja to składowe procesu wytwarzania alkoholu. Ale czy wiemy z czego go otrzymujemy, z czego jest wytwarzany, co tak naprawdę pijemy?

Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najpopularniejszych produktach, z których produkuje się alkohol. Zboże, ziemniaki, ale też jabłka, śliwki czy... mleko.

Zobaczcie sami, czym raczą się miłośnicy trunków.

/ 12Agawa

Obraz
© Pixabay.com | Pixabay.com

Sok z agawy wykorzystywany jest do produkcji lekkich napojów alkoholowych pulque.

Podstawowym wysokoprocentowym napojem alkoholowym produkowanym z agawy jest mezcal znany także jako mescal, będący narodową wódką Meksyku. Najbardziej znaną odmianą mescalu jest tequila, produkowana z soku niebieskiej agawy. Podstawowe rodzaje tequili to złota i srebrna.

Raicilla to inny produkowany w Meksyku destylat z soku agawy. Do niedawna znany był tylko jako bimber, obecnie coraz częściej produkowany jest legalnie i trafia do szerokiej dystrybucji.

/ 12Miód

Obraz
© Pixabay.com | Pixabay.com

Miód pitny zwany jest także winem miodowym znany był nawet wcześniej niż wino z winogron.

Produkowany jest z miodu pszczoły miodnej. Powstaje w procesie fermentacji rozcieńczonego miodu pszczelego (tzw. brzeczki miodowej) z wodą. Niekiedy produkuje się go z dodatkiem aromatycznym ziół, owoców, przypraw korzennych.

W zależności od rozcieńczenia wyróżnia się cztery rodzaje miodu pitnego: półtoraki, dwójniaki, trójniaki oraz czwórniaki. Zawartość alkoholu w tym napoju wynosi od 3,5 do 24 proc.

Polska jest największym na świecie producentem miodu produkowanego według tradycyjnych metod.

/ 12Śliwki

Obraz
© Pixabay.com | Pixabay.com

Ten powszechnie znany i spożywany owoc jest wykorzystywany w winiarstwie do produkcji win owocowych - wina śliwkowego. Jednak w największym stopniu śliwki wykorzystywane są w destylacji wysokoprocentowych napojów alkoholowych, w Polsce znanych jako śliwowica.

To zwykle mocny trunek, może mieć nawet do 70 proc. zawartości alkoholu. Najczęściej pędzony jest w warunkach domowych, aczkolwiek produkowany jest także legalnie, najczęściej ze śliwek węgierek.

Śliwowica wytwarzana jest szeroko w całej Europie Środkowej. Można ją spotkać pod nazwą: šljivovica w Serbii, slivovitz, ţuică, umeshu, pálinka, w Bułgarii jako slivova rakia, slivovitsa.

/ 12Trzcina cukrowa

Obraz
© Pixabay.com | Pixabay.com

Głównym napojem alkoholowym produkowanym z trzciny cukrowej jest rum. Napój ten wytwarzany może być zarówno ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku, jak i z melasy.

Rum wytwarzany jest głównie na Karaibach. Zawartość alkoholu w nim waha się od 37,5 do 81 proc.

Inne gatunki wysokoprocentowych alkoholi wytwarzanych z trzciny cukrowej to rhum agricole, haitański clairin, brazylijska cachaça, desi daru, aguardiente, guaro, pinga, mamajuana, cocoroco. Z trzciny produkowane są także basi czy betsa-betsa. To spotykane w rejonie Karaibów niskoprocentowe napoje alkoholowe.

/ 12Winogrona

Obraz
© Pixabay.com | Pixabay.com

Winorośl uprawiana jest przez ludzi nawet od 8 tysięcy lat. Tak samo długo produkowane jest wino z winogron.

Znanych jest kilkadziesiąt odmian i sposobów klasyfikacji wina. Jedną z odmian wina jest szampan, będącym rodzajem wina musującego produkowanego głównie w rejonie Francji - Szampanii. Nazwa tego wina została zastrzeżona w 1911 roku.

Oprócz win z winogron produkowane są wysokoprocentowe napoje alkoholowe. Destylaty winne noszą w różnych krajach różne nazwy; w Polsce winiak lub brandy.

Najbardziej znane destylaty winne to francuskie cognac, czyli koniak i armagnac. Inne znane destylaty winne to: lozovača, loza, vinjak, pisco, rakia, arak, branntwein. Oprócz tego znanymi produktami produkowanymi na bazie wina są wermuty.

/ 12Jabłka

Obraz
© Pixabay.com | pixaby

Sok jabłkowy to podstawowy surowiec do produkcji cydru, niskoprocentowego napoju alkoholowego o zawartości alkoholu od 1,2 do 8,5 proc., który zdobywa serca i podniebienia Polaków. Z jabłek otrzymuje się także wina jabłkowe.

W niektórych krajach destylowane są z jabłek różne wysokoprocentowe napoje alkoholowe (brandy jabłkowe), mające powyżej 40 proc. alkoholu. W Serbii produkowana jest jabukovača, w USA applejack i brandy jabłkowe, w Anglii cydr brandy. Jabłkowa brandy z regionu Normandii we Francji otrzymywana już przynajmniej od XVI wieku o nazwie calvados, uzyskała w 1942 roku ochronę prawną dla nazwy.

Wino produkowane jest też z wytłoczyn jabłkowych. Wykorzystuje się je także w procesie destylacji raki, greckiego ouzo, włoskiej grappy czy też przy sporządzaniu typowych dla niektórych krajów wysokoprocentowych alkoholi np: sambuca, tsipouro, tsikoudia, trester, marc, orujo, arak.

/ 12Żyto

Obraz
© Pixabay.com | Pixabay.com

Z żyta sporządza się piwo żytnie. Słód żytni do XV wieku był powszechnie wykorzystywany miast słodu jęczmiennego do warzenia piwa. Obecnie piwa produkowane z żyta przechodzą renesans i coraz częściej są produkowane, na przykład przez minibrowary.

Innym napojem uzyskiwanych z żyta jest kwas chlebowy, tradycyjny słowiański napitek wytwarzany z chleba żytniego. Ze względu na niską zawartość alkoholu (od 0,5 do 1,0 proc.) jest on dziś klasyfikowany jako napój bezalkoholowy.

Żyto wykorzystywane jest również w destylacji alkoholi wysokoprocentowych. Sporo polskich wódek produkowanych jest z tego zboża.

Również rosyjska vodka, niemiecki kornbrand są gatunkami alkoholi, przy destylacji których może być wykorzystywane żyto. Amerykańskie rye whiskey produkowane jest z zacieru z co najmniej 51-proc. udziałem żyta.

/ 12Jęczmień

Obraz
© Pixabay.com | Pixabay.com

Słód jęczmienny obok chmielu jest podstawowym surowcem do produkcji znanego nam piwa. Oprócz tego w niektórych krajach produkuje się z niego wino jęczmienne.

W Szkocji oraz Irlandii destylarnie wykorzystują jęczmień jako podstawowy surowiec do destylacji wysokoprocentowych napojów alkoholowych szkockiej oraz irlandzkiej whisky. W Japonii produkuje się z niego wysokoprocentowy napój mugijōchū oraz soju.

10 / 12Ziemniaki

Obraz
© Pixabay.com | Pixabay.com

Z ziemniaków produkowane jest piwo ziemniaczane, głownie w małych browarach i browarnictwie domowym. Najczęściej jednak ziemniaki wykorzystywane są w gorzelnictwie i w bimbrownictwie.

Tradycyjnie ziemniaki są podstawowym, obok żyta, produktem służącym do destylacji wódki. Są podstawowym surowcem dla polskiej, ukraińskiej, rosyjskiej, czeskiej, szwedzkiej lub białoruskiej wódki.

Polskie, amerykańskie czy też rosyjskie standardy wymagają 40 proc. objętości alkoholu, by można było nazwać produkt wódką, podczas gdy w Unii Europejskiej minimum to 37,5 proc.

11 / 12Pszenica

Obraz
© Pixabay.com | Pixabay.com

Jednym z podstawowych napojów alkoholowych produkowanych z pszenicy jest piwo. Słód pszeniczny jest obok jęczmiennego jednym z najczęściej wykorzystywanych surowców w warzelniach.

Już 6 tysięcy lat temu to zboże było kluczowe w warzeniu piwa, a w Polsce do końca XVIII wieku słód pszeniczny był podstawowym surowcem piwowarskim. Jednak XIX wiek przyniósł ze sobą upowszechnienie dolnej fermentacji piwa i wykorzystywanym w niej jęczmieniem, wraz z piwami jasnymi, jakie znamy. Obecnie piwa pszeniczne są coraz powszechniejsze.

Pszenica podobnie jak żyto, ziemniaki czy pozostałe gatunki zbóż wykorzystywana jest także w gorzelnictwie czy bimbrownictwie do destylacji wysokoprocentowych gatunków alkoholi: whisky, whiskey, horilki, wódki, weizenkorn, soju czy wheat whiskey.

12 / 12Mleko

Obraz
© Wikimedia Commons CC0 | public domain

Alkohol można wyprodukować nawet z mleka. Tak powstaje kumys, lekko gazowany napój alkoholowy.

Cały proces jest dość skomplikowany. Mleko, a właściwie z serwatka powstała jako produkt uboczny przy produkcji twarogu, poddawana jest procesowi fermentacji przy wykorzystaniu specjalnych drożdży, które przekształcają cukier mleczny w alkohol. Uzyskany półprodukt jest następnie destylowany, mieszany i filtrowany. W ten sposób otrzymujemy niskoprocentowy trunek, który w zależności od czasu fermentacji zawiera od 1 do 3 proc. alkoholu.

W ten sposób od wieków mleko destylowały koczownicze plemiona w Azji, które produkując kumys wykorzystywały mleko jaka, ale także owiec czy osłów.

Źródło artykułu: WP Finanse

Wybrane dla Ciebie

Trwają kontrole na wsiach. Co sprawdzają inspektorzy?
Trwają kontrole na wsiach. Co sprawdzają inspektorzy?
Ukradła kwiaty warte 55 tys. zł. Tak się tłumaczy
Ukradła kwiaty warte 55 tys. zł. Tak się tłumaczy
Linia lotnicza się zamyka. Woziła Polaków do turystycznego raju
Linia lotnicza się zamyka. Woziła Polaków do turystycznego raju
Obiad w Warszawie za 19 złotych. Tania stołówka rusza 1 października
Obiad w Warszawie za 19 złotych. Tania stołówka rusza 1 października
Miał 18 mieszkań na wynajem. Teraz się ich pozbywa. Podał powody
Miał 18 mieszkań na wynajem. Teraz się ich pozbywa. Podał powody
Spór o zabytkową willę w Zakopanem. "Czujemy się szykanowani"
Spór o zabytkową willę w Zakopanem. "Czujemy się szykanowani"
Mówi o rozwodzie z polską polityką. A jaki majątek posiada Hołownia?
Mówi o rozwodzie z polską polityką. A jaki majątek posiada Hołownia?
Zbigniew Ziobro zatrzymany. Oto jego oświadczenie majątkowe
Zbigniew Ziobro zatrzymany. Oto jego oświadczenie majątkowe
Zabronione na balkonie. Kary za szkody sięgają tysięcy złotych
Zabronione na balkonie. Kary za szkody sięgają tysięcy złotych
Poprosiła o darmową wodę z kranu. Oto co usłyszała od kelnerki
Poprosiła o darmową wodę z kranu. Oto co usłyszała od kelnerki
"Basy dudnią w głowie". Mieszkańcy mają dość restauracji
"Basy dudnią w głowie". Mieszkańcy mają dość restauracji
"Mafijny styl". Tak oszukali turystów na Podhalu. TPN interweniuje
"Mafijny styl". Tak oszukali turystów na Podhalu. TPN interweniuje