ARR: Eksport wieprzowiny wzrośnie w 2015 r. po spadku oczekiwanym w 2014 r.

Warszawa, 27.10.2014 (ISBnews) - Eksport wieprzowiny z Polski może spaść w tym roku do 640 tys. ton (z 709 tys. ton w 2013 r.), a import do 780-800 tys. ton z odpowiednio 819 tys. ton, natomiast w 2015 r. spodziewany jest wzrost eksportu i ograniczenie importu wieprzowiny, prognozuje Agencja Rynku Rolnego (ARR).

27.10.2014 12:31

"W całym 2014 r. polski eksport wieprzowiny może wynieść około 640 tys. ton (wobec 709 tys. ton w 2013 r.), a import - 780-800 tys. ton (wobec 819 tys. ton). Na 2015 r. przewiduje się wzrost eksportu i ograniczenie importu wieprzowiny" - czytamy w raporcie.

Z Polski w okresie pierwszych ośmiu miesięcy br. wyeksportowano 396 tys. ton żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych, o 13% mniej niż przed rokiem. Import produktów wieprzowych osiągnął poziom 535 tys. ton i był o niecały 1% większy niż w okresie styczeń-sierpień 2013 r. Ujemne saldo polskiego handlu zagranicznego wieprzowiną wyniosło 139 tys. ton wobec 78 tys. ton rok wcześniej, podała także Agencja.

"W 2013 r. malejąca krajowa produkcja wieprzowiny oraz kosztowny import przyczyniły się do wzrostu cen detalicznych mięsa wieprzowego w Polsce, (według GUS) o około 1% w odniesieniu do 2012 r. W związku z konkurencją tańszego mięsa kurcząt nastąpił spadek konsumpcji wieprzowiny z 39,2 kg na mieszkańca w 2012 r. do 35,5 kg na mieszkańca w 2013 r." - zwraca uwagę ARR.

W okresie styczeń-sierpień 2014 r. ceny detaliczne wieprzowiny w Polsce były o około 1% niższe niż w porównywalnym okresie 2013 r.

"Uwzględniając wzrost podaży wieprzowiny na rynku wewnętrznym, IERiGŻ-PIB ocenia, że w 2014 r. krajowe spożycie tego mięsa może zwiększyć się do 38,5 kg na mieszkańca" - konkluduje Agencja.

(ISBnews)

Źródło artykułu:ISBnews
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)