28-07-2011 17:40

ASBISc - Oświadczenie na temat działalności Spółki na Białorusi (9/2011)

| | KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO | | | | | | | | | | |
| --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- |
| | | | Raport bieżący nr | 9 | / | 2011 | | | | | |
| | Data sporządzenia: | 2011-07-28 | | | | | | | | | |
| | Skrócona nazwa emitenta | | | | | | | | | | |
| | ASBISc | | | | | | | | | | |
| | Temat | | | | | | | | | | |
| | Oświadczenie na temat działalności Spółki na Białorusi | | | | | | | | | | |
| | Podstawa prawna | | | | | | | | | | |
| | Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe | | | | | | | | | | |
| | Treść raportu: | | | | | | | | | | |
| | Rada Dyrektorów ASBISc Enterprises PLC ("Emitent?, "Spółka?) niniejszym informuje, że w związku z sytuacją gospodarczą na Białorusi Spółka przeprowadziła dogłębną analizę swojej sytuacji w tym kraju. Analiza objęła konsekwencje zawirowań gospodarczych na Białorusi dla wyników spółki w II kwartale 2011 roku oraz możliwy wpływ w przyszłych okresach. Analiza wykazała, że: - Sprzedaż i zysk brutto Spółki pochodzące z Białorusi znacznie zmalały - Miał miejsce znaczny wpływ walut na rachunek wyników Spółki, wynikający z ogromnej dewaluacji (o ponad 65%) rubla białoruskiego (BYR) - Koszty Spółki wzrosły, w związku z faktem, iż była ona zobowiązana do zapłaty świadczeń związanych z odprawami - Spółka nie była w stanie swobodnie konwerować lokalnej waluty białoruskiej na dolara amerykańskiego Spółka podjęła szereg kroków by zmniejszyć ten wpływ, wliczając w to: - bardziej selektywną sprzedaż, w celu redukcji ryzyka kredytowego oraz uniknięcia przyszłego ryzyka walutowego - zwiększenie cen sprzedaży do klientów
Ostatecznie Spółka oczekuje, że na swoich operacjach na Białorusi zanotuje 2,5 mln USD straty, co wpłynie na skonsolidowane wyniki II kwartału 2011 roku. Managementowi trudno jest oszacować ewentualne przyszłe straty, które mogą pojawić się na Białorusi, w związku z możliwą dalszą dewaluacją lokalnej waluty wobec Dolara amerykańskiego, który jest walutą sprawozdawczą Grupy ASBIS. Zasadne jest jednak spodziewać się dalszego 1 miliona USD straty, związanej głównie z walutami przy konwersji należności denominowanych w walucie lokalnej na Dolara amerykańskiego. Ogólnie rzecz biorąc Rada Dyrektorów Spółki uważa, że skonsolidowane wyniki za II kwartał 2011 roku oraz I półrocze 2011 roku będą w sposób negatywny obciążone kwotą w wysokości 2,5 miliona USD w związku z niekorzystną sytuacją gospodarczą na Białorusi; oczekuje się, że strata na operacjach na samej Białorusi w skali roku sięgnie 3,1 miliona USD. Spółka będzie informować o rozwoju sytuacji na Białorusi, jeśli nastąpią istotne zmiany lub jeśli rzeczywiste
wyniki będą różnić się od oczekiwań opisanych w niniejszym raporcie bieżącym. | | | | | | | | | | |

| | MESSAGE (ENGLISH VERSION) | |
| --- | --- | --- |
| | Statement on the Company’s operations in BelarusThe Board of Directors of ASBISc Enterprises PLC („the Issuer“, „the Company“) hereby informs that following the economic situation in Belarus the Company has conducted an in-depth analysis of its position in this country. The analysis included the consequences of the economic turbulence in Belarus on the Company’s Q2 2011 results and possible influence in future periods. According to this analysis: - The Company’s sales and gross profit emanating from Belarus have decreased significantly - There was a significant foreign exchange impact on the Company’s income statement which was a result of the huge devaluation (by more than 65%) of the Belarusian Ruble (BYR) - The Company’s expenses have increased since it was obliged to pay severence benefits - The Company has been unable to freely convert the Belarussian local currency to US dollars The Company has taken a number of steps to decrease this influence, including: - conducted sales more selectively to
reduce credit risk and avoid further foreign exchange exposure - have increased sales prices to customers Finally, the Company expects to record a loss of USD 2.5 million from its Belarussian operations affecting its consolidated Q2 2011 results. It is difficult for the management to assess any future losses that may arise in Belarus due a possible further devaluation of the local currency against the US Dollar, the reporting currency of the ASBIS Group. It is reasonable though to expect a further US$ 1 million loss, mainly foreign exchange related by converting receivables denominated in local currency to US dollars. Overall, the Board of Directors believes that the consolidated results of Q2 2011 and H1 2011 will be negatively affected by $2,5 million due to the Belarussian unfavorable economic situation; the yearly loss from operations in Belarus stand-alone is expected to reach US$3,1 millon. The Company will inform about further development of the situation in Belarus, if any significant changes will
occur, or if actual results will differ from expectations described in this current report. | |

| | | ASBISc ENTERPRISES PLC | | | | | |
| --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- |
| | | (pełna nazwa emitenta) | | | | | |
| | | ASBISc | | Informatyka (inf) | | | |
| | | (skrócona nazwa emitenta) | | (sektor wg. klasyfikacji GPW w W-wie) | | | |
| | | 4102 | | Limassol | | | |
| | | (kod pocztowy)
| | (miejscowość) | | | |
| | | Kolonakiou Street 43 | | 43 | | | |
| | | (ulica) | | (numer) | | | |
| | | (telefon) | | | (fax) | | |
| | | (e-mail) | | | (www) | | |
| | | - | | - | | | |
| | | (NIP)
| | | (REGON) | | |

2011-07-28 Constantinos Tziamalis Dyrektor ds. Relacji Inwestorskich i Kredytu Constantinos Tziamalis