Bankrutuje jedna z najstarszych fabryk czekolady we Francji. Działała ponad 170 lat
Francuska fabryka czekolady Poulain bankrutuje - donosi portal dlahandlu.pl. W planach jest wstrzymanie produkcji i zwolnienie ponad 100 pracowników. Fabryka działała 176 lat.
Zakład produkcyjny Poulain jest zlokalizowany w Villebarou niedaleko Blois w centralnej części Francji. Z ustaleń portalu dlahandlu.pl wynika, że oficjalne ogłoszeniu planu zamknięcia kultowej fabryki nastąpi 13 czerwca 2024 r. podczas posiedzenia Komisji Społeczno-Ekonomicznej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Polak "odkrył" ogromne złoża metali szlachetnych - Paweł Jarski - Elemental Holding w Biznes Klasie
Pracownicy zaskoczeni zamknięciem fabryki czekolady
Związkowcy dowiedzieli się o zamknięciu fabryki 7 czerwca. Ich zdaniem pracownicy są zaskoczeni takim obrotem sprawy. Pracę straci łącznie 109 osób.
""Wysiłki podjęte w celu znalezienia rozwiązania, które mogłyby zachować działalność zakładu nie powiodły się" - takie wyjaśnienia przedstawiło im kierownictwo zakładu.
W tym tygodniu związkowcy mają dowiedzieć się, jakie będą skutki wdrażanego planu oraz jakie wsparcie zostanie zaproponowane pracownikom. W ich ocenie wielkość produkcji faktycznie spadła, ale nie są aż tak radykalne skoki, aby stanowiły zagrożenie dla firmy.
Zamknięcia fabryki nie popierają też władze lokalne i regionalne. Z oświadczenia, które cytuje portal wynika, że "sprzeciwiają się, aby zniknęła część historii przemysłowej".
Czekoladowy gigant na glinianych nogach?
Założycielem fabryki był Victor-Auguste Poulain, który rozpoczął produkcję czekolady na masową skalę w 1848 r. Symbolem marki jest skaczący źrebak, co ma bezpośrednio nawiązywać do słowa "poulain" (fr. źrebię). Firma słynie z batonów czekoladowych mieszanki napojów czekoladowych Poulain Orange.
W 1988 r. firmę kupił Cadbury Schweppes, a w 2010 r. - firma Kraft Foods (później Mondelēz International). Obecnie marka czekolad jest własnością grupy Carambar & Co.
Czarne chmury zaczęły kłębić się nad fabryką Poulain już wcześniej, ale w 2022 r. państwo wsparło ją kwotą 200 tys. euro. Rok później zakład przestał produkować czekoladę a rynki zagraniczne (około 18 proc. całej produkcji).