Ceny żywności w styczniu wzrosły o ok.1 proc. mdm - IERiGŻ

12.02. Warszawa (PAP) - Zdaniem Krystyny Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w styczniu ceny żywności w ujęciu miesięcznym wzrosły o ok. 1...

12.02.2010 | aktual.: 12.02.2010 15:53

12.02. Warszawa (PAP) - Zdaniem Krystyny Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w styczniu ceny żywności w ujęciu miesięcznym wzrosły o ok. 1 proc.

"Szacuję wzrost cen żywności w styczniu na około 1 proc. Zdecyduje wzrost cen owoców i warzyw, natomiast potaniało mięso oraz cukier" - powiedziała w piątek PAP Świetlik.

"Głównym czynnikiem decydującym o wzroście cen były warunki pogodowe - wzrosły koszty m.in. transportu" - dodała.

GUS poda dane o inflacji w styczniu w poniedziałek o godz. 14.00.

Nikodem Chinowski (PAP)

nik/ gor/

Źródło artykułu:PAP
finansedługinflacja
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)