Ceny żywności w styczniu wzrosły o ok.1 proc. mdm - IERiGŻ
12.02. Warszawa (PAP) - Zdaniem Krystyny Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w styczniu ceny żywności w ujęciu miesięcznym wzrosły o ok. 1...
12.02.2010 | aktual.: 12.02.2010 15:53
12.02. Warszawa (PAP) - Zdaniem Krystyny Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w styczniu ceny żywności w ujęciu miesięcznym wzrosły o ok. 1 proc.
"Szacuję wzrost cen żywności w styczniu na około 1 proc. Zdecyduje wzrost cen owoców i warzyw, natomiast potaniało mięso oraz cukier" - powiedziała w piątek PAP Świetlik.
"Głównym czynnikiem decydującym o wzroście cen były warunki pogodowe - wzrosły koszty m.in. transportu" - dodała.
GUS poda dane o inflacji w styczniu w poniedziałek o godz. 14.00.
Nikodem Chinowski (PAP)
nik/ gor/