Trwa ładowanie...

Chałwa z salmonella. Kupiłeś? "Spożycie wiąże się z ryzykiem zatrucia"

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w środę o wycofaniu partii chałwy z pistacjami marki Koska 1907 z powodu wykrycia bakterii salmonella. "Spożycie produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego" - czytamy w komunikacie.

Share
"Spożycie produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego" – ostrzegł GIS w komunikacie.
"Spożycie produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego" – ostrzegł GIS w komunikacie.Źródło: Adobe Stock
dyw5mbo

GIS informuje na swojej stronie, że niemiecka firma Kervan Berlin podała informacje o wycofywaniu określonej partii chałwy pod nazwą Tahin Helva Halva, Fistikli/Pistachio marki KOSKA 1907 ze względu na stwierdzenie obecności bakterii salmonella.

Spożycie grozi zatruciem

"Spożycie produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego" – ostrzegł GIS w komunikacie.

Sanepid przekazał szczegóły wycofywanego produktu: numer kodu kreskowego – 8 6907 10 009442, numer partii – 212-300F/20, kraj pochodzenia – Turcja.

dyw5mbo

Jak przypomina portal.abczdrowie.pl, salmonella należy do grupy chorób zakaźnych. Wywoływana jest przez bakterie Salmonella typhimurium oraz Salmonella enteritidis. Są to dwa typy bakterii, które są najczęstszą przyczyną zakażeń w Polsce i innych krajach.

Do zakażenia pałeczkami paraduru dochodzi najczęściej po zjedzeniu lodów, surowych jaj czy niedogotowanego mięsa. To właśnie zwierzęta są głównymi nosicielami pałeczek salmonelli, dlatego wszelkie produkty i potrawy wytworzone z produktów odzwierzęcych, takich jak mleko, jaj czy mięso, są potencjalnymi zagrożeniami.

Weselne torty i żywność na imprezach podczas upałów. Uwaga na ich transport i przechowywanie

Obecnie zjedzenie lodów kupionych w sklepie wiąże się jednak z mniejszym niebezpieczeństwem zakażenia bakterią salmonelli, z powodu używania przez producentów jaj w proszku, które nie stanowią zagrożenia.

dyw5mbo

Dużo bardziej niebezpieczne są domowe lody, kremy jajeczne czy kogle-mogle przygotowane z jaj niewiadomego pochodzenia.

Salmonella. Zwróć uwagę na objawy

Pierwsze objawy salmonelli mogą pojawić się od 6 godzin do nawet 10 dni po zakażeniu. W zależności od organizmu, w zatruciu salmonellą objawy mogą być bardziej lub mniej nasilone.

Na początku zatrucia salmonellą najczęstsze objawy to:

  • wodnista biegunka,
  • ból brzucha,
  • nudności i wymioty,
  • wysoka gorączka,
  • ogólne zmęczenie,
  • brak siły.

Zdarza się, że bagatelizujemy te objawy, tłumacząc je zwykłym zatruciem pokarmowym. Tymczasem każdy przypadek zatrucia powinien być skonsultowany z lekarzem, a każdy pacjent poddany hospitalizacji - ostrzega portal.abczdrowie.pl.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dyw5mbo

Podziel się opinią

Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dyw5mbo
dyw5mbo