Chałwa z salmonella. Kupiłeś? "Spożycie wiąże się z ryzykiem zatrucia"

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w środę o wycofaniu partii chałwy z pistacjami marki Koska 1907 z powodu wykrycia bakterii salmonella. "Spożycie produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego" - czytamy w komunikacie.

sklep zakupy"Spożycie produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego" – ostrzegł GIS w komunikacie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

GIS informuje na swojej stronie, że niemiecka firma Kervan Berlin podała informacje o wycofywaniu określonej partii chałwy pod nazwą Tahin Helva Halva, Fistikli/Pistachio marki KOSKA 1907 ze względu na stwierdzenie obecności bakterii salmonella.

Spożycie grozi zatruciem

"Spożycie produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego" – ostrzegł GIS w komunikacie.

Sanepid przekazał szczegóły wycofywanego produktu: numer kodu kreskowego – 8 6907 10 009442, numer partii – 212-300F/20, kraj pochodzenia – Turcja.

Jak przypomina portal.abczdrowie.pl, salmonella należy do grupy chorób zakaźnych. Wywoływana jest przez bakterie Salmonella typhimurium oraz Salmonella enteritidis. Są to dwa typy bakterii, które są najczęstszą przyczyną zakażeń w Polsce i innych krajach.

Do zakażenia pałeczkami paraduru dochodzi najczęściej po zjedzeniu lodów, surowych jaj czy niedogotowanego mięsa. To właśnie zwierzęta są głównymi nosicielami pałeczek salmonelli, dlatego wszelkie produkty i potrawy wytworzone z produktów odzwierzęcych, takich jak mleko, jaj czy mięso, są potencjalnymi zagrożeniami.

Weselne torty i żywność na imprezach podczas upałów. Uwaga na ich transport i przechowywanie

Obecnie zjedzenie lodów kupionych w sklepie wiąże się jednak z mniejszym niebezpieczeństwem zakażenia bakterią salmonelli, z powodu używania przez producentów jaj w proszku, które nie stanowią zagrożenia.

Dużo bardziej niebezpieczne są domowe lody, kremy jajeczne czy kogle-mogle przygotowane z jaj niewiadomego pochodzenia.

Salmonella. Zwróć uwagę na objawy

Pierwsze objawy salmonelli mogą pojawić się od 6 godzin do nawet 10 dni po zakażeniu. W zależności od organizmu, w zatruciu salmonellą objawy mogą być bardziej lub mniej nasilone.

Na początku zatrucia salmonellą najczęstsze objawy to:

  • wodnista biegunka,
  • ból brzucha,
  • nudności i wymioty,
  • wysoka gorączka,
  • ogólne zmęczenie,
  • brak siły.

Zdarza się, że bagatelizujemy te objawy, tłumacząc je zwykłym zatruciem pokarmowym. Tymczasem każdy przypadek zatrucia powinien być skonsultowany z lekarzem, a każdy pacjent poddany hospitalizacji - ostrzega portal.abczdrowie.pl.

Wybrane dla Ciebie
Palenie liśćmi na działce. Kary idą w tysiące złotych
Palenie liśćmi na działce. Kary idą w tysiące złotych
Sprawdzili 900 schronów. Żaden nie spełnia wymogów
Sprawdzili 900 schronów. Żaden nie spełnia wymogów
Spędziła kilka godzin na SOR-ze w USA. Oto rachunek
Spędziła kilka godzin na SOR-ze w USA. Oto rachunek
Alarmujące dane ZUS. Coraz więcej zwolnień L4 z kodem "C"
Alarmujące dane ZUS. Coraz więcej zwolnień L4 z kodem "C"
Płacą do 70 zł/h. Praca tuż przy granicy z Polską
Płacą do 70 zł/h. Praca tuż przy granicy z Polską
Przez 9 lat brał zasiłki na fikcyjnych bezdomnych. Wyłudził 2,8 mln zł
Przez 9 lat brał zasiłki na fikcyjnych bezdomnych. Wyłudził 2,8 mln zł
Szukają Polaków do pracy w warsztacie. Płacą 4 tys. zł tygodniowo
Szukają Polaków do pracy w warsztacie. Płacą 4 tys. zł tygodniowo
To koniec znanej księgarni w Poznaniu. Wyprawili stypę
To koniec znanej księgarni w Poznaniu. Wyprawili stypę
Ile kosztuje węgiel? Oto ceny w skupach przed szczytem sezonu
Ile kosztuje węgiel? Oto ceny w skupach przed szczytem sezonu
Nowe źródło zarobku dla handlarzy autami. Padł rekord
Nowe źródło zarobku dla handlarzy autami. Padł rekord
Fabryka "polskiej whisky" szuka inwestora. Jest warta 106 mln zł
Fabryka "polskiej whisky" szuka inwestora. Jest warta 106 mln zł
Słynna sieć restauracji w USA wstaje z kolan. Oto nowy plan
Słynna sieć restauracji w USA wstaje z kolan. Oto nowy plan