Chemia i słodycze z Niemiec. Unia Europejska chce skończyć z podwójnymi standardami
Koniec z produktami "gorszego sortu"
Członkowie unijnej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi 28 maja wezwali do podjęcia natychmiastowych prac nad zakazem sprzedawania na terenie Unii Europejskiego produktów o różnym składzie pod taką samą marką. Chodzi o budzące od lat kontrowersje wokół stosowania przez globalne koncerny podwójnych standardów, czyli sprzedawania lepszych produktów w zachodniej części UE niż we wschodniej.
Europarlamentarzyści wezwali do zmiany unijnej dyrektywy dotyczącej nieuczciwych praktyk handlowych na rynku wewnętrznym. Chcą wprowadzenia obowiązku wyraźnego oznaczania różnic na metkach. Postulują wprowadzenie surowych kar dla firm, które będą oferować produkty o różnym składzie i różnej jakości pod tą samą marką.
Różnice w tych samych produktach mogłyby być jedynie uzasadnione lokalnymi uwarunkowaniami, czyli np. regionalnymi surowcami lub lokalnymi preferencjami smakowymi konsumentów.
Ten ostatni zapis to tak naprawdę doskonała furtka dla producentów. Wiele firm już dziś właśnie lokalną specyfiką tłumaczy różnice w produktach tych samych marek w krajach tzw. starej i nowej Unii.
Problem z produktami "gorszego sortu", trafiającymi na wschodnie rynki, zresztą nie jest nowy.