Trwa ładowanie...
d3a17nf
15-07-2014 15:05

CIR: wszystkie zakłady pakowania jaj będą objęte kontrolą

Rząd przyjął projekt noweli o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia - podało CIR. Wszystkie zakłady pakowania jaj będą kontrolowane przez inspekcję jakości, co zwiększy ochronę interesów konsumentów.

d3a17nf
d3a17nf

Jak podało we wtorek Centrum Informacyjne Rządu, projekt przygotowało ministerstwo rolnictwa. Projektowana nowelizacja ustawy zawiera przepisy, które wdrażają rozwiązania prawa Unii Europejskiej.

Wszystkie zakłady pakowania jaj mają być objęte kontrolą Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych - zakłada projekt ustawy. Obecnie inspekcja kontroluje 30 proc. z ok. 450 tego typu firm.

Zdaniem autorów projektu objęcie pozostałej grupy producentów jednorazowym zgłoszeniem do wojewódzkiego inspektora jakości nie spowoduje wzrostu obciążeń tych podmiotów, natomiast zwiększy ochronę interesów konsumentów.

Projekt nakłada na rolników obowiązek zgłoszenia wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej prowadzenia działalności w zakresie pakowania jaj. Jednostką uprawnioną do pakowania i klasyfikowania jaj oraz etykietowania ich opakowań, zgodnie z unijnym rozporządzeniem, jest zakład pakowania jaj.

d3a17nf

Jaja, które trafiają na rynek Unii Europejskiej, muszą spełniać zarówno wymogi bezpieczeństwa, jak i jakościowe. W Polsce jest około 450 zakładów pakowania jaj, z tego zgłoszonych i będących pod nadzorem Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych jest ok. 130 zakładów, czyli ok. 30 proc.

Projektowane przepisy wprowadzają też zmianę w definicji bydła, którego tusze muszą być poddawane klasyfikacji. Od 1 stycznia 2014 r. klasyfikacji należy poddawać bydło w wieku od ośmiu miesięcy. Natomiast przestaje obowiązywać definicja bydła dorosłego, za które uważano zwierzęta o masie powyżej 300 kg. Obecna unijna definicja nie odnosi się do masy, tylko do wieku zwierząt.

Projekt wprowadza ponadto procedury zatwierdzania technik automatycznej klasyfikacji tusz wołowych. Obecnie klasyfikacja tusz wołowych jest prowadzona metodą wzrokową przez uprawnionego rzeczoznawcę. W wyniku postępu technicznego do klasyfikacji tusz wołowych wprowadzono urządzenia automatyczne.

W tym celu musi być przeprowadzony test certyfikacyjny. KE musi być poinformowana o metodologii takich badań. Instytucją odpowiedzialną za organizację tego testu ma być Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Według projektowanych przepisów koszty zatwierdzenia techniki automatycznej klasyfikacji tusz wołowych pokrywałby zainteresowany podmiot, ubiegający się o zatwierdzenie takiej tej techniki.

d3a17nf

Projekt ustawy wdraża głównie unijne przepisy w tym zakresie. Chodzi np. o upoważnienia ministra rolnictwa do wyznaczania krajowych laboratoriów referencyjnych, które mogłyby przeprowadzać kontrole urzędowe w zakresie zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt.

Doprecyzowano procedury związane z kontrolami prawidłowości dokonywanych transakcji finansowanych z Europejskiego Funduszu Rolniczego Gwarancji poprzez określenie zasad współpracy między Głównym Inspektorem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, prezesem Agencji Rynku Rolnego i prezesem Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Nowe przepisy wprowadzają także zmiany w ustawie z 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. To konsekwencja wejścia w życie zmienionych przepisów unijnych. Odnoszą się one m.in. do definicji dot. okresów trwałości.

Ministerstwo rolnictwa zakłada, że nowe przepisy zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2015 r.

d3a17nf
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3a17nf