Trwa ładowanie...
Co Polacy wrzucają na ruszt? Sprawdzamy skład kiełbasy
Źródło: East News, Fot: MAREK LASYK/REPORTER

Co Polacy wrzucają na ruszt? Sprawdzamy skład kiełbasy

Ruszył sezon na grillowanie. My sprawdzamy, co jedzą Polacy. Na tapetę wzięliśmy kiełbasy śląskie z popularnych sieci sklepów.

Share

Statystycznie Polak zjada rocznie około 70 kg mięsa, podaje GUS. Sporo w postaci kiełbas. Podczas majówki sięgamy po nią jeszcze częściej i wrzucamy na grilla.

Jak wybrać kiełbasę?

W pierwszej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę na termin przydatności do spożycia, podkreślają eksperci. Kolejny krok to przejrzenie składu, który jest wydrukowany na etykiecie. Jeśli kupujemy kiełbasę nieopakowaną, zapytajmy o niego sprzedawcę - ma obowiązek udostępnić nam informację o składnikach.

Specjalistka ds. żywienia Barbara Wojda z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia radzi, by wybierać kiełbasy o jak najkrótszym składzie, czyli z najmniejszą liczbą dodatków.

Zobacz: Główne grzechy Polaków przy grillowaniu

Jak wygląda to w praktyce? Sprawdzamy na przykładzie kiełbas śląskich.

Biedronka

1/ Kiełbasa Śląska – Sokołów 660 g (12,10 zł/kg)
Składniki: mięso wieprzowe (73 proc.), woda, mięso wołowe (7 proc.), skrobia ziemniaczana, sól, tłuszcz wieprzowy, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, glukoza, przyprawy, aromaty, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu, osłonka jadalna: jelito wieprzowe.

*2/ Kiełbasa Śląska – Kraina Wędlin 550 g (16,26zł/kg) *
Składniki: mięso wieprzowe (90 proc.), woda, sól, glukoza, aromaty (zawiera gorczycę), przyprawy, stabilizator: trifosforany, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, białko wieprzowe, substancja konserwująca: azotyn sodu.

3/ Kiełbasa Śląska – Kraina Wędlin 1 kg (Mega Paka) (14,90 zł/kg)
Składniki: mięso wieprzowe (86 proc.), woda, sól, glukoza, aromaty (zawiera gorczycę), przyprawy, stabilizator: difosforany, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, białko wieprzowe, substancja konserwująca: azotyn sodu.

4/ Kiełbasa Śląska – Morliny 1,22 kg (14,90zł/kg)
Składniki: mięso wieprzowe (67 proc.), woda, tłuszcz wieprzowy, skrobia ziemniaczana, błonnik pszenny bezglutenowy, sól, stabilizatory (trifosforany, karagen), białko wieprzowe, kolagenowe, glukoza, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, inozynian disodowy), przeciwutleniacze (askorbinian sodu, kwas izoaskorbinowy), przyprawy, ekstrakty przypraw, aromat, aromat dymu wędzarniczego, maltodekstryna, substancja konserwująca (azotyn sodu). Produkt w jelicie wieprzowym.

Lidl

1/ Kiełbasa Śląska - Ojcowa Wędzarnia 455 g (22,90zł/kg)
Składniki: mięso wieprzowe (100 g produktu wyprodukowano ze 104 g mięsa wieprzowego), sól, przyprawy, substancja konserwująca: azotyn sodu.

2/ Kiełbasa Śląska premium z szynką - Grill & Fun 550 g (19,07zł/kg)
Składniki: mięso wieprzowe, sól, czosnek, przyprawy, substancja konserwująca: azotyn sodu; jelito wieprzowe (osłonka). 100 g gotowego produktu otrzymano ze 103 g mięsa wieprzowego (w tym 23 g mięsa z szynki wieprzowej).

3/ Kiełbasa Śląska - Pikok 480 g (19,77zł/kg)
Składniki: 96 proc. mięso wieprzowe, woda, sól, białko wieprzowe, przyprawy, aromaty, glukoza, acerola w proszku, sok z buraka naciowego w proszku, sok cytrynowy w proszku, ekstrakt kolendry, kultury starterowe, osłonka (jelito wieprzowe).

Carrefour

1/ Kiełbasa Śląska – Duda 656 g (20,99zł/kg)
Składniki: mięso wieprzowe 81 proc., woda, skrobia, sól, białko sojowe, stabilizatory (E451, E262), wzmacniacz smaku (E621), przeciwutleniacz (E316), aromaty, glukoza, przyprawy (z selerem), substancja konserwująca (E250). Osłonka jadalna wieprzowa.

2/ Kiełbasa Śląska – Tarczyński 588 g (24,99 zł/kg)
Składniki: mięso wieprzowe 95 proc., skrobia, sól, przyprawy, aromaty, stabilizatory: polifosforany, wzmacniacz smaku, glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu. Osłonka jadalna - jelito wieprzowe.

To, co odróżnia od siebie wymienione powyżej kiełbasy, to przede wszystkim zawartość mięsa. Są takie, które poza wieprzowiną, nie mają wiele dodatków. Są też takie, jak np. śląska z Morlin, w których mięsa jest jedynie 67 proc.

d3r6lwp

Praktycznie w każdej kiełbasie są mieszanki peklujące, zawierające związki azotu (azotany i azotyny). Mają one potwierdzone naukowo działanie rakotwórcze.

Z drugiej strony Barbara Wojda podkreśla, że przy produkcji kiełbas, stosowanie mieszanek peklujących jest niezbędne. Jak wyjaśnia, robi się to po to, aby zabezpieczyć wyrób przed rozwojem bakterii z rodz. Clostridium botulinum (toksyna jadu kiełbasianego).

Niekorzystny wpływ na zdrowie może mieć też wzmacniacz smaku - glutaminian monosodowy E621.
Inne dodatki, jak np. związki fosforu, zwiększają masę wyrobu poprzez związanie większej ilości wody w produkcie, czyli są bardziej „zapychaczem” niż wartościowym jedzeniem.
Wszystkie te produkty są jednak dozwolone, co regulują unijne przepisy (rozporządzenie Komisji Europejskiej)
.

Jak grillować?

Jak podkreśla Barbara Wojda, ze względu na wspomniane już azotany i azotyny, kiełbasa nie jest w ogóle polecana do pieczenia na grillu.

- Z zawartych w kiełbasach mieszanek peklujących, w czasie długotrwałego grillowania, wytwarzają się nitrozoaminy, które mają działanie rakotwórcze. Dlatego zamiast grillowania kiełbas lepiej przygotować karkówkę czy pierś z kurczaka, które wcześniej możemy zamarynować w mieszance np. z octu winnego, ziół i innych przypraw - radzi ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Ważne też, na czym grillujemy. Często używamy folii aluminiowej, których ekspertka nie poleca. Podobnie jak tacek - te aluminiowe można zastąpić stalowymi lub żeliwnymi. Ale warto je mieć. Grillowanie jedzenia na tackach, a nie bezpośrednio na ruszcie, zabezpiecza je przed dymem, który może zawierać niekorzystne dla zdrowia związki. Powstają one, gdy dochodzi do spalania tłuszczu, który kapie z mięsa na rozżarzone węgle.

Dietetycy radzą, by dla równowagi na ruszcie pojawiły się również warzywa. Barbara Wojda poleca m.in. grillowaną paprykę, cukinię, ziemniaki, cebulę, czosnek, pieczarki, pomidory, a nawet owoce jak: jabłka, gruszki czy banany.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3r6lwp

Podziel się opinią

Share