Cukier drożeje, a my jemy go coraz mniej
Drożejący cukier obniża jego spożycie w Polsce - podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
13.12.2015 | aktual.: 13.12.2015 10:31
Import też jest coraz mniejszy
Z jego wyliczeń wynika, że spożycie cukru w gospodarstwach domowych w pierwszym półroczu 2015 roku przeciętnie miesięcznie wyniosło 1 kg na osobę.
Było to o 10 proc. mniej niż przed rokiem. Utrzymały się duże różnice konsumpcji w poszczególnych grupach gospodarstw domowych.
I tak w gospodarstwach domowych rolników spożycie spadło o 8,2 proc. do 1,53 kg/osobę, a w rodzinach emerytów i rencistów o 11 proc. do 1,28 kg/osobę.
W gospodarstwach domowych pracowników spożycie spadło o 9,4 proc. do 0,87 kg/osobę, a w rodzinach osób utrzymujących się z pracy na własny rachunek o 11 proc. do 0,73 kg/osobę.
Z kolei jak podaje Agencja Rynku Rolnego, od początku roku gospodarczego 2014/2015, który zaczyna się w październiku, do sierpnia tego roku przywóz cukru do Polski kształtował się na poziomie znacznie niższym niż w roku 2013/2014.
W tym okresie do Polski przywieziono 135 tys. ton cukru wobec 204 tys. ton przed rokiem. Na rynku UE zakupiono 76 tys. ton cukru, przede wszystkim w Niemczech i Czechach - po 20 tys. ton.
Spoza UE zaimportowano 59 tys. ton cukru, głównie z Zimbabwe i Mozambiku - po 25 tys. ton.
Zobacz także: Statistica: Polskie rolnictwo to nie światowa czołówka