Trwa ładowanie...
dr6qtuv

Eksport cukru spadł o 4% do 224 tys. ton w okresie październik-marzec

Warszawa, 12.06.2015 (ISBnews) - Eksport polskiego cukru wyniósł 224 tys. ton w okresie październik 2014 - marzec 2015 (czyli od początku roku gospodarczego 2014/2015) i był o 4% mniejszy niż rok wcześniej, podała Agencja Rynku Rolnego (ARR), powołując się na wstępne dane Ministerstwa Finansów.

Share
dr6qtuv

"Znacznie większy był spadek przychodów z eksportu cukru, które wyniosły 95 mln euro, o 23% mniej niż w tym samym okresie poprzedniego roku gospodarczego" - czytamy w raporcie.

Większość cukru (131 tys. ton) wyeksportowano na rynek Unii Europejskiej. Na rynkach pozaunijnych sprzedano w tym czasie 93 tys. ton, głównie cukru pozakwotowego.

Eksport cukru na rynek UE był o 7% mniejszy niż przed rokiem, a wywóz do krajów trzecich kształtował się na zbliżonym poziomie

dr6qtuv

Jak podaje Agencja, na dużo niższym poziomie niż w poprzednim roku gospodarczym kształtuje się import cukru.

"Od początku roku gospodarczego 2014/2015 do Polski sprowadzono 50 tys. ton cukru o wartości 26 mln euro, odpowiednio o 56% i 61% mniej niż w porównywalnym okresie roku 2013/2014. Na rynku unijnym zakupiono 44 tys. ton cukru, podczas gdy na rynkach krajów trzecich około 6 tys. ton" - czytamy również.
W roku 2014/2015 (do końca marca 2015 r.) saldo wymiany towarowej cukrem było dodatnie i wyniosło 174 tys. ton, a w ujęciu wartościowym 69 mln euro wobec 121 tys. ton i 58 mln euro przed rokiem, podsumowano w raporcie.

(ISBnews)

dr6qtuv

Podziel się opinią

Share
dr6qtuv
dr6qtuv