09-05-2011 17:42

ELZAB - Stanowisko Zarządu ELZAB S.A. dotyczące wezwania na sprzedaż akcji ELZAB S.A. ogłoszonego przez COMP S.A. (18/2011)

| | KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO | | | | | | | | | | |
| --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- |
| | | | Raport bieżący nr | 18 | / | 2011 | | | | | |
| | Data sporządzenia: | 2011-05-09 | | | | | | | | | |
| | Skrócona nazwa emitenta | | | | | | | | | | |
| | ELZAB | | | | | | | | | | |
| | Temat | | | | | | | | | | |
| | Stanowisko Zarządu ELZAB S.A. dotyczące wezwania na sprzedaż akcji ELZAB S.A. ogłoszonego przez COMP S.A. | | | | | | | | | | |
| | Podstawa prawna | | | | | | | | | | |
| | Art. 80 Ustawy o ofercie - stanowisko zarządu spółki dotyczące wezwania | | | | | | | | | | |
| | Treść raportu: | | | | | | | | | | |
| | Zarząd Zakładów Urządzeń Komputerowych "ELZAB" S.A. z siedzibą w Zabrzu (dalej: Spółka) poniżej przekazuje swoje stanowisko dotyczące Wezwania na sprzedaż akcji Spółki ogłoszonego przez COMP. S.A. w dniu 20 kwietnia 2011 r. (raport bieżący nr 11/2011 Spółki COMP S.A.). Stanowisko Zarządu Spółki Zakłady Urządzeń Komputerowych ELZAB Spółka Akcyjna Zarząd Zakładów Urządzeń Komputerowych "ELZAB" Spółka Akcyjna z siedzibą w Zabrzu (dalej "Spółka"), działając na podstawie art. 80 ust. 1 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (dalej "Ustawa o ofercie"), przedstawia stanowisko Zarządu Spółki dotyczące wezwania do zapisywania się na sprzedaż akcji zwykłych na okaziciela oraz akcji imiennych Spółki (dalej "Wezwanie"), ogłoszonego przez spółkę COMP Spółka Akcyjna (dalej "Inwestor") w dniu 20 kwietnia 2011 r. Zgodnie z treścią Wezwania, Inwestor zamierza nabyć akcje w ilości odpowiadającej
2.983 głosom na walnym zgromadzeniu Spółki, tj. stanowiące 0,02 % ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Spółki. W wyniku Wezwania Inwestor zamierza osiągnąć bezpośrednio 0,02 % ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Spółki. W wyniku Wezwania Inwestor zamierza uzyskać pośrednio i bezpośrednio 10.746.733 głosy na walnym zgromadzeniu Spółki, co odpowiada 66 % ogólnej liczby tych głosów. Podstawy stanowiska Zarządu Spółki W celu wyrażenia swojego stanowiska, Zarząd Spółki zapoznał się z następującymi dostępnymi mu informacjami oraz danymi dotyczącymi Wezwania: 1. treścią Wezwania, 2. pismem z dnia 5 maja 2011 r. Inwestora do Zarządu Spółki, związków zawodowych oraz rady pracowników, działających w Spółce, 3. cenami rynkowymi akcji Spółki z okresu 3 i 6 miesięcy poprzedzających ogłoszenie Wezwania, 4. informacjami o nabyciu lub zbyciu znacznych pakietów akcji Spółki w okresie 12 miesięcy poprzedzających ogłoszenie Wezwania. Zarząd Spółki wyraża pozytywną opinię na temat Wezwania. Zarząd Spółki
stwierdza, że cena w wysokości 3,40 złotych za jedną akcję Spółki oferowana przez COMP Spółka Akcyjna ("Inwestor") w Wezwaniu wszystkim akcjonariuszom Spółki, jest wyższa od średnich cen akcji Spółki na rynku regulowanym w okresie trzech i sześciu miesięcy poprzedzających ogłoszenie Wezwania. Cena ta jest również wyższa od wartości księgowej netto na 1 akcję Spółki, która na dzień 31.03.2011 r. wynosi 2,78 zł na 1 akcję. Według informacji posiadanych przez Zarząd Spółki, na dzień sporządzenia niniejszego stanowiska, cena oferowana w Wezwaniu odpowiada wartości godziwej Spółki. W ocenie Zarządu, ogłoszenie Wezwania jest zgodne z interesami Spółki, gdyż Inwestor, zgodnie ze stwierdzeniami zawartymi w piśmie z dnia 5 maja 2011 r. do Zarządu Spółki "zamierza (z zastrzeżeniem niezmienności warunków rynkowych) kontynuować działalność Spółki w dającej się przewidzieć przyszłości. (?) Ponadto COMP S.A. z (?) informuje, że zamierza kontynuować dotychczasową strategię rozwoju ELZAB, w szczególności zamierza wspierać
ELZAB w realizacji planów rozwojowych oraz współpracy ze spółką NOVITUS S.A. (?) ramach jednej grupy kapitałowej". Zgodnie z wyżej cytowanym pismem Inwestor wskazuje, że na chwilę obecną nie zamierza zmieniać dotychczasowych planów strategicznych Spółki oraz ich ewentualnego wpływu na zatrudnienie w Spółce oraz na lokalizację prowadzonej przez Spółkę działalności. W opinii Zarządu, w najbliższej przyszłości, Wezwanie nie stwarza zagrożenia dla możliwości kontynuacji prowadzonej przez Spółkę działalności, skali tej działalności oraz dalszego rozwoju Spółki. W celu wyrażenia powyższej opinii, Zarząd Spółki wykonał samodzielnie przegląd cen rynkowych akcji Spółki w okresie trzech i sześciu miesięcy poprzedzających ogłoszenie Wezwania oraz dostępnych informacji o cenach nabycia znacznych pakietów akcji Spółki w okresie 12 miesięcy poprzedzających ogłoszenie Wezwania. Zarząd nie zlecał podmiotom zewnętrznym sporządzenia dodatkowych analiz i opracowań. Zarząd Spółki, oświadcza, że: Osoby podpisujące niniejsze
stanowisko Zarządu w sprawie Wezwania nie są w posiadaniu żadnych informacji poufnych w rozumieniu Ustawy o obrocie instrumentami finansowymi z dnia 29 lipca 2005 roku, które powinny być ujawnione i zgodnie ze swoją najlepszą wiedzą, nie znają faktów dotyczących Spółki lub jej akcji, które są lub mogłyby być uznane za informacje poufne istotne dla oceny Wezwania, oraz które nie zostały wcześniej podane przez Spółkę do publicznej wiadomości zgodnie z wymogami prawa. Niniejsze stanowisko Zarządu w sprawie Wezwania w żadnym wypadku nie stanowi rekomendacji dotyczącej nabywania lub zbywania instrumentów finansowych, o której mowa w art. 42 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o obrocie instrumentami finansowymi. Każdy inwestor podejmujący decyzję inwestycyjną w związku z niniejszym stanowiskiem Zarządu w sprawie Wezwania jest zobowiązany do dokonania własnej oceny ryzyka inwestycyjnego związanego z ogłoszonym Wezwaniem. Z wyłączeniem informacji pochodzących od Spółki i dotyczących jej działalności, Zarząd Spółki nie
ponosi odpowiedzialności za prawdziwość, rzetelność, kompletność i adekwatność informacji, na podstawie których niniejsze stanowisko zostało przygotowane. Krzysztof Urbanowicz ? Prezes Zarządu Jerzy Biernat ? Wiceprezes Zarządu Jerzy Malok ? Członek Zarządu Zbigniew Stanasiuk ? Członek Zarządu Janusz Krupa ? Członek Zarządu | | | | | | | | | | |

| | | ZAKŁADY URZĄDZEŃ KOMPUTEROWYCH ELZAB SA | | | | | |
| --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- |
| | | (pełna nazwa emitenta) | | | | | |
| | | ELZAB | | Informatyka (inf) | | | |
| | | (skrócona nazwa emitenta) | | (sektor wg. klasyfikacji GPW w W-wie) | | | |
| | | 41-813 | | Zabrze | | | |
| | | (kod pocztowy)