Trwa ładowanie...
d4hadcy
19-08-2014 15:17

FAMMU/ FAPA: Eksport cukru spadł o 5% ilościowo, 19% wartościowo w I-V 2014

Warszawa, 19.08.2014 (ISBnews) - Eksport cukru z Polski spadł o 5% r/r do 208,9 tys. ton w okresie styczeń-maj br., a w ujęciu wartościowym - o 19% do 109,2 mln euro, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane resortu rolnictwa. Jednocześnie import cukru do Polski wzrósł o 7% do 113,2 tys. ton, ale jego wartość zmniejszyła się o 5% do 64,6 mln euro.

d4hadcy
d4hadcy

"Średnia wartość eksportu obniżyła się o 14% do 523 euro/t, czyli do około 2,19 zł/kg. Głównym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 63% wywozu" - czytamy w raporcie.

Głównymi odbiorcami były Niemcy, Słowacja, Czechy i Litwa, a z krajów pozaunijnych Izrael, Kazachstan, Rosja i Egipt.

"Cukier sprowadzano po średnio 571 euro/t (-12% r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy). Głównym dostawcą cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 3/4 sprowadzonego cukru. Pozostała część pochodziła od unijnych partnerów" - czytamy dalej.

W pierwszych pięciu miesiącach 2014 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, spadając r/r o 17% do 95,7 tys. ton i o 32% do 44,6 mln euro.

"Dane handlowe pokazują niewielką poprawę zaopatrzenia cukru w kraju (niższy wywóz, większy przywóz, tańszy import), ale trudno jeszcze mówić o wyraźnej poprawie. Obserwowane w ostatnich miesiącach spadki cen cukru w Polsce można także wiązać ze spadającym popytem na cukier w kraju" - skomentowano w raporcie.

(ISBnews)

d4hadcy
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4hadcy