Festiwal serów w Lidzbarku Warmińskim
Serów twardych, miękkich, krótko- i długo dojrzewających, a także twarogów z mleka koziego, krowiego i owczego można spróbować podczas festiwalu serów tradycyjnych i farmerskich w Lidzbarku Warmińskim (warmińsko-mazurskie).
02.06.2012 | aktual.: 02.06.2012 12:12
Impreza, która potrwa do niedzieli, ma przypomnieć tradycje serowarskie i promować powrót do naturalnych smaków.
Jak poinformowała PAP Katarzyna Grabińska z Hotelu Krasicki w Lidzbarku Warmińskim, organizatora imprezy, piątek był dniem zamkniętym dla publiczności. Producenci i fascynaci sera spotkali się na sympozjum serowarskim "Czas na ser".
W sobotę i niedzielę natomiast na Przedzamczu lidzbarskim odbywa się impreza otwarta dla publiczności popularyzująca sery. Podczas niej można spróbować różnego rodzaju serów, w tym farmerskich ze Szwajcarii i Francji, a także zupy serowej i piwa niepasteryzowanego oraz różnych gatunków win.
Będzie także lekcja robienia jogurtu naturalnego, probiotycznego oraz kefiru w domowych warunkach oraz pokaz sposobów wykorzystania serów przy sporządzaniu różnych potraw. Można także się dowiedzieć, w jaki sposób powstają sery i twarogi. Dla najmłodszych przygotowano miasteczko zabaw i gier oraz zagrodę ze zwierzętami, które dają mleko.