GIS ostrzega. Jaja skażone salmonellą trafiły do sprzedaży

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie przed jajami skażonymi salmonellą. Ich spożycie może skończyć się poważnym zatruciem.

GIS ostrzega. Jaja skażone salmonellą trafiły do sprzedaży
Źródło zdjęć: © 123RF

12.07.2018 | aktual.: 13.07.2018 09:40

Zgodnie z komunikatem GIS nie należy spożywać, przede wszystkim na surowo, jaj sprzedawanych pod nazwą: "Jaja z chowu klatkowego kl. wag. M”. Na skorupce każdego z nich znajduje się numer partii: 3PL26111314. Ich data ważności to 23 i 24 lipca 2018 r. Badanie wykonane przez sanepid wykazało w nich bakterie salmonelli.

Jajka zniosły kury na fermie, która na opakowaniach figuruje jako Gospodarstwo Rolne Krzysztof Niewczas Tychów Nowy. Za ich pakowanie odpowiedzialny był działający w ramach fermy Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas.

Informacje o tym, co zrobić, jeśli skazone jaja znajdziemy w lodówce, można znaleźć na stronie internetowej producenta. Wynika z nich, że produkty należy zwracać do sklepów, w których zostały zakupione. Równocześnie można kontaktować się z przedsiębiorstwem pod wskazanym numerem telefonu. "Bezpieczeństwo zdrowotne naszych Konsumentów jest dla nas najważniejsze. W obecnej chwili wraz z działaniami naprawczymi prowadzimy wnikliwe obserwacje mające na celu ustalenie przyczyny potencjalnej niezgodności” – czytamy w komunikacie na stronie fermy.

Źródło artykułu:WP Finanse
salmonellaskażone jajajajka
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (6)