GIS ostrzega. Jaja skażone salmonellą trafiły do sprzedaży
Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie przed jajami skażonymi salmonellą. Ich spożycie może skończyć się poważnym zatruciem.
12.07.2018 | aktual.: 13.07.2018 09:40
Zgodnie z komunikatem GIS nie należy spożywać, przede wszystkim na surowo, jaj sprzedawanych pod nazwą: "Jaja z chowu klatkowego kl. wag. M”. Na skorupce każdego z nich znajduje się numer partii: 3PL26111314. Ich data ważności to 23 i 24 lipca 2018 r. Badanie wykonane przez sanepid wykazało w nich bakterie salmonelli.
Jajka zniosły kury na fermie, która na opakowaniach figuruje jako Gospodarstwo Rolne Krzysztof Niewczas Tychów Nowy. Za ich pakowanie odpowiedzialny był działający w ramach fermy Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas.
Informacje o tym, co zrobić, jeśli skazone jaja znajdziemy w lodówce, można znaleźć na stronie internetowej producenta. Wynika z nich, że produkty należy zwracać do sklepów, w których zostały zakupione. Równocześnie można kontaktować się z przedsiębiorstwem pod wskazanym numerem telefonu. "Bezpieczeństwo zdrowotne naszych Konsumentów jest dla nas najważniejsze. W obecnej chwili wraz z działaniami naprawczymi prowadzimy wnikliwe obserwacje mające na celu ustalenie przyczyny potencjalnej niezgodności” – czytamy w komunikacie na stronie fermy.