Trwa ładowanie...

Grille są coraz mniej bezpieczne. Wyniki kontroli Inspekcji Handlowej

Przed majówką Inspekcja Handlowa wzięła pod lupę polskie grille i podpałki. Okazuje się, że w 18 proc. tych produktów czegoś brakuje. Nie ma informacji, jak ich prawidłowo używać i na co uważać. Inspekcja alarmuje, że z roku na rok pogarsza się również ich jakość.

Grille są coraz mniej bezpieczne. Wyniki kontroli Inspekcji HandlowejŹródło: East News
d2i0vw5
d2i0vw5

Wyniki kontroli opublikował właśnie UOKiK. Przeprowadzono ją pod koniec 2017 r. wśród przedsiębiorców z całej Polski, prowadzących duże sklepy. Dane dotyczą 203 partii grilli (jednorazowych, wielorazowego użytku, przenośnych, stacjonarnych, zamkniętych i otwartych) oraz 79 partii podpałek. Dodatkowo niektóre produkty przeszły badania w laboratoriach pod kątem wymogów bezpieczeństwa.

Inspekcja miała zastrzeżenia do ok. 18 proc. produktów. To więcej niż podczas kontroli w 2015 r. (wtedy wady wykryto w 13,6 proc.) Głównym problemem było nieprawidłowe oznakowanie. Brakowało instrukcji, jak używać grilli, żeby nie zrobić sobie krzywdy i na co zwrócić szczególną uwagę. Inspekcja wytknęła również brak wystrczających ostrzeżeń.

Zobacz także: Zaczyna się polowanie na majówkę

Pojedyncze grille miały wady konstrukcyjne, a w kilku podpałkach brakowało dozownika. Przedsiębiorcy poprawiali oznakowanie już w trakcie kontroli. Natomiast wadliwe produkty zostały wycofane ze sprzedaży.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2i0vw5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2i0vw5