Trwa ładowanie...
d3v5i9p
20-03-2015 14:35

GUS:Najlepsza koniunktura w usługach w marcu w sekcji finanse i ubezpieczenia

Warszawa, 20.03.2015 (ISBnews) - Najbardziej pozytywne opinie spośród badanych rodzajów działalności usługowej w marcu br., choć gorsze niż przed rokiem, formułują jednostki należące do sekcji finanse i ubezpieczenia, podał Główny Urząd Statystyczny (GUS).  Podmioty należące do sekcji transport i gospodarka magazynowa drugi miesiąc z rzędu oceniają koniunkturę gospodarczą pozytywnie. Po raz pierwszy od września 2014 r. oceny formułowane przez przedsiębiorców zajmujących się zakwaterowaniem i gastronomią są optymistyczne.

d3v5i9p
d3v5i9p

W marcu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji transport i gospodarka magazynowa kształtuje się na poziomie plus 4 (przed miesiącem plus 2). Poprawę koniunktury odnotowuje 16% badanych firm, a jej pogorszenie 12% (w lutym odpowiednio 16% i 14%). Pozostałe jednostki uznają, że ich sytuacja nie ulega zmianie, podano w komunikacie.

Wskaźnik ten w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie plus 1 (przed miesiącem minus 7). Poprawę koniunktury odnotowuje 15% badanych firm, a jej pogorszenie 14% (w lutym odpowiednio 9% i 16%). Pozostałe jednostki uznają, że ich sytuacja nie ulega zmianie.

W sekcji informacja i komunikacja wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury kształtuje się w tym miesiącu na poziomie plus 14 (przed miesiącem plus 16). Poprawę koniunktury odnotowuje 20% badanych firm, a jej pogorszenie 6% (w lutym odpowiednio 21% i 5%). Pozostałe jednostki uznają, że ich sytuacja nie ulega zmianie.

W marcu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji działalność finansowa i ubezpieczeniowa kształtuje się, podobnie jak przed miesiącem, na poziomie plus 18. Zarówno w marcu jak i w lutym poprawę koniunktury odnotowuje 25% badanych firm, a jej pogorszenie 7%. Pozostałe jednostki uznają, że ich sytuacja nie ulega zmianie.
(ISBnews)

d3v5i9p
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3v5i9p