IERiGŻ: ceny żywności w 2012 roku wzrosły o 3,3 proc.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej ocenia, że ceny detaliczne żywności wzrosły w 2012 roku o 3,3 proc.

IERiGŻ: ceny żywności w 2012 roku wzrosły o 3,3 proc.
Źródło zdjęć: © AFP | GABRIEL BOUYS

10.01.2013 | aktual.: 10.01.2013 14:36

"Stabilizacji cen skupu podstawowych surowców rolniczych w 2012 r. towarzyszył umiarkowany wzrost cen detalicznych żywności (o 3,3 proc.), która jednak realnie zdrożała, bowiem inflacja wyniosła 2,7 proc. Co gorsza wzrost cen detalicznych żywności wyprzedzał także wzrost wynagrodzeń w sektorze przedsiębiorstw, które wg nieostatecznych danych nominalnie utrzymały się na poziomie grudnia roku poprzedniego, a realnie zmalały o 2,5 proc." - napisano w comiesięcznym raporcie Instytutu.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)