Ile keczupu w keczupie - test Wirtualnej Polski

Keczup keczupowi nierówny. Wirtualna Polska porównała kilkadziesiąt rodzajów sosu pomidorowego i znów się okazało, że cena nie zawsze idzie w parze z jakością. W niektórych, nie tylko tych najtańszych, pomidorów jest tyle co kot napłakał, często głównym składnikiem wymienionym na etykiecie jest woda. W najlepszych dostępnych na rynku produktach na 100 g keczupu zużyto niemal dwa razy więcej pomidorów.

Obraz

/ 15Keczup keczupowi nierówny

Obraz
© Jan Bolanowski / WP.PL | Jan Bolanowski / WP.PL

Keczup keczupowi nierówny. Wirtualna Polska porównała kilkadziesiąt rodzajów sosu pomidorowego i okazało się, że cena nie zawsze idzie w parze z jakością. W niektórych dość drogich sosach pomidorów jest tyle co kot napłakał. Głównym składnikiem wymienionym na etykiecie jest wtedy woda. W najlepszych dostępnych na rynku produktach na 100 g keczupu zużyto niemal dwa razy więcej pomidorów.

Bardzo ciekawie prezentuje się też lista dodatkowych składników. W niektórych przypadkach można wręcz powiedzieć, że keczup to sos wielowarzywny. W składzie znajdziemy seler, cebulę, czosnek, ziemniaki, czarną marchew, a nawet słodzony przecier jabłkowy.

Również pod względem sztucznych dodatków skład keczupów jest bardzo zróżnicowany. Do zagęszczenia sosu najczęściej wykorzystywana jest skrobia modyfikowana, ale są keczupy, w których zastosowano acetylowany adypinian diskrobiowy. Na szczęście wbrew groźnej nazwie jest to substancja uważana za nieszkodliwą. Inaczej jest w przypadku konserwantów (mniej więcej połowa keczupów ma w składzie benzoesan sodu), których częste spożywanie jest odradzane.

Zobacz, jak wypadła twoja ulubiona marka! Wyniki prezentujemy w kolejności od najtańszych do najdroższych.

/ 15Ketchup TiP (pikantny i łagodny)

Obraz
© Jan Bolanowski / WP.PL | Jan Bolanowski / WP.PL

Opakowanie:1 kg, plastikowe
Cena: 25 gr/100 g
Wartość energetyczna: 56 kcal/100 g
Skład: Woda, koncentrat pomidorowy (20%), cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól, warzywa, przyprawy, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, substancja konserwująca - benzoesan sodu.

Keczup marki TiP to bez wątpienia najbardziej ekonomiczna opcja uwzględniona w naszym teście. Poniekąd wynika to z wielkości opakowania (w sklepie, w którym przeprowadzaliśmy badanie nie było mniejszych), głównym powodem jest jednak bardzo ubogi skład.

Głównym składnikiem Ketchupu TiP jest woda, a koncentrat pomidorowy stanowi tylko jedną piątą objętości opakowania. O tym, że jest to bardzo rozwodniony sos, świadczy niska wartość energetyczna, mniej więcej dwa razy niższa od przeciętnej dla keczupów. Osobom dbającym o zdrowe odżywianie odradzamy jednak tę "dietetyczną" opcję. Produkt marki TiP zawiera konserwant benzoesan sodu.

Warto też zauważyć, że wersja łagodna i pikantna nie różnią się składem podanym na opakowaniu.

/ 15Ketchup Dawtona (pikantny i łagodny)

Obraz
© Jan Bolanowski / WP.PL | Jan Bolanowski / WP.PL

Opakowanie: 450 + 50 g, plastikowe
Cena: 58 gr/100 g
Wartość energetyczna: 90 kcal/100 g
Skład:Woda, koncentrat pomidorowy (50%), cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja konserwująca: benzoesan sodu, aromat.

Keczup firmy Dawtona jest już ponad dwa razy droższy od najtańszego odpowiednika. Ma też 2,5 raza więcej koncentratu, ale nadal woda znajduje się na pierwszym miejscu.

Ketchup Dawtona zawiera benzoesan sodu, a wersja pikantna i łagodna nie różnią się składem podanym na opakowaniu.

/ 15Real Quality Ketchup (łagodny i pikantny)

Obraz
© Jan Bolanowski / WP.PL | Jan Bolanowski / WP.PL

Opakowanie: 480 g, plastikowe
Cena: 62 gr/100 g
Wartość energetyczna: 108 kcal/100g (łagodny); 102 kcal/100g (pikantny)
Skład:Woda, koncentrat pomidorowy (21%)*, cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, kwas: kwas cytrynowy, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, przyprawy, aromat [w wersji pikantnej dodatkowo: wzmacniacz smaku - glutaminian sodu i słodzony przecier jabłkowy (jabłka, cukier)] *126 g pomidorów na 100 g ketchupu.

Marka własna hipermarketu, w którym przeprowadzaliśmy test, wypada całkiem nieźle pod względem ekonomicznym. Pod względem jakości składu pozostawia jednak wiele do życzenia.

Z informacji na opakowaniu wynika, że głównym składnikiem keczupu jest woda, a koncentrat pomidorowy stanowi tylko 21 proc. Z drugiej strony producent zapewnia, że w na 100 g sosu zużyto 126 g pomidorów. Naprawdę trudno uwierzyć w taką informację.

W wersji pikantnej keczup zawiera glutaminian sodu i co ciekawe - jabłka. Obie wersje posiadają uważany za nieszkodliwy syntetyczny zagęstnik - gumę ksantanową.

/ 15Ketchup Tortex (łagodny i pikantny)

Obraz
© Jan Bolanowski / WP.PL | Jan Bolanowski / WP.PL

Opakowanie: 500 g, plastikowe
Cena: 67 gr/100 g
Wartość energetyczna: 95 kcal/100g
Skład: Koncentrat pomidorowy (37%), woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, substancja konserwująca - benzoesan sodu, przyprawy: kolendra, tymianek, cząber, oregano, szałwia, aromat [w wersji pikantnej dodatkowo: pieprz czarny].

Keczup Tortex jako pierwszy w tym zestawieniu nie ma wody na pierwszym miejscu w składzie podanym na opakowaniu. Producent wymienia również używane przyprawy i jako pierwszy przyznaje się do dodawania pieprzu do pikantnego keczupu.

Zdecydowanymi wadami tego keczupu jest niska zawartość koncentratu pomidorowego i substancja konserwująca.

/ 15Ketchup Kamis (łagodny)

Obraz
© Jan Bolanowski / WP.PL | Jan Bolanowski / WP.PL

Opakowanie: 425 g, plastikowe
Cena: 70 gr/100 g
Wartość energetyczna: 95 kcal/100g
Skład: Pomidory (132 g/ 100 g ketchupu), cukier albo syrop glukozowo-fruktozowy,skrobia modyfikowana, ocet spirytusowy, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, koncentrat soku z czarnej marchwi, cebula, aromaty (zawierają gluten i seler).

Keczup marki Kamis to najtańszy w zestawieniu produkt, w którego składzie znajdują się pomidory i jednocześnie nie ma tam konserwantów. Dzięki temu ma bardzo dobry stosunek jakości do ceny.

Osoby szczególnie zwracające uwagę na jakość jedzenia powinny uważać podczas zakupów na oznaczenia partii; w zależności od tego można bowiem trafić na keczup z cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym. Ten drugi składnik jest tańszy, ale uchodzi za niezbyt zdrowy.

O popularności produktów firmy Kamis może świadczyć to, że wersja pikantna keczupu została wykupiona przez klientów hipermarketu, co uniemożliwiło nam porównanie składu.

/ 15Ketchup Mosso (łagodny i pikantny)

Obraz
© Jan Bolanowski / WP.PL | Jan Bolanowski / WP.PL

Opakowanie: 450 g, plastikowe
Cena: 71 gr/100 g
Wartość energetyczna: brak danych
Skład: Koncentrat pomidorowy, cukier, ocet spirytusowy, sól, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, ekstrakty naturalnych przypraw, substancja zagęszczająca - skrobia ziemniaczana modyfikowana, substancja stabilizująca - guma ksantanowa, substancje konserwujące: E 211 (sorbinian potasu), E202 (benzoesan sodu).

Keczup marki Mosso to największa niewiadoma w naszym teście. Producent nie podał, jaki udział w keczupie stanowi koncentrat pomidorowy. Trudno jednak spodziewać się pozytywnej niespodzianki, choćby dlatego, że w składzie nie wymieniono też wody.

Na etykiecie nie znajdziemy wiadomości o wartości energetycznej produktu, za to dowiemy się, że w składzie znajdują się dwie substancje z grupy E. Jak rozszyfrowaliśmy, są to substancje konserwujące. Odradza się ich częste spożywanie.

Wersja pikantna i łagodna nie różnią się składem podanym na opakowaniu.

/ 15Ketchup Pudliszki (łagodny i pikantny)

Obraz
© Jan Bolanowski / WP.PL | Jan Bolanowski / WP.PL

Opakowanie: 480 g, plastikowe
Cena: 83 gr/100 g
Wartość energetyczna: 146 kcal/100g (łagodny) 141 kcal/100g (pikantny)
Skład: Pomidory (193 g / 100g ketchupu łagodnego; 183 g /100 g ketchupu pikantnego), cukier, ocet, sól, skrobia modyfikowana, aromaty naturalne [w wersji pikantnej dodatkowo: przyprawy].

Łagodna wersja Ketchupu Pudliszki może pochwalić się największą ilością pomidorów zużytych na 100 g keczupu. Jest ich o 1/3 więcej niż w keczupie Kamis, podczas gdy różnica w cenie wynosi ok. 15 proc.

Dla osób dbających o linię wadą może się okazać wysoka wartość energetyczna. 100 g produktu Pudliszki dostarcza najwięcej kalorii spośród wszystkich uwzględnionych w zestawieniu (i podających taką informację na etykiecie).

W przypadku keczupu pikantnego zawartość pomidorów, podobnie jak kaloryczność jest nieco mniejsza.

Warto też zauważyć, że keczupy Pudliszek jako jedne z niewielu nie mają w składzie kwasu cytrynowego (E 330).

/ 15Ketchup Włocławek (łagodny i pikantny)

Obraz
© Jan Bolanowski / WP.PL | Jan Bolanowski / WP.PL

Opakowanie: 480 g, plastikowe
Cena: 85 gr/100 g
Wartość energetyczna: 104 kcal/100g
Skład: Pomidory (163 g / 100 g ketchupu), woda, cukier, przeciery z selera i cebuli, substancja zagęszczająca - acetylowany adypinian diskrobiowy, sól, ocet, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, przyprawy, substancja konserwująca benzoesan sodu.

Opakowanie: 380 g, szklane
Cena: 1 zł/100 g
Wartość energetyczna: 104 kcal/100g
Skład: Pomidory (161 g / 100 g ketchupu), woda, cukier, przeciery z cebuli (6,7%) i selera (7,3%), substancja zagęszczająca: acetylowany adypinian diskrobiowy, sól, ocet, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, przyprawy.

O tym keczupie było ostatnio w mediach głośno z powodu zamknięcia fabryki we Włocławku. Nie oznacza to jednak końca marki, bowiem Agros Nova przenosi produkcję do Łowicza. Mimo to fani keczupu z Włocławka organizują protesty na Facebooku.

Przywiązanie do Ketchupu Włocławek jest zrozumiałe. Bez wątpienia ma bardzo dobry skład (pod względem zawartości pomidorów zajął trzecie miejsce w naszym zestawieniu). Ale uwaga! Keczup w plastikowej butelce zawiera konserwanty, których nie ma nieco droższy produkt sprzedawany w słoiku. Nie ma natomiast różnic w składzie między wersją pikantną i łagodną.

W składzie keczupu z Włocławka uwagę zwraca też obecność sztucznego zagęstnika oraz duży udział przecierów z innych warzyw. Ale może to właśnie te dodatki decydują o wyjątkowym smaku, docenianym przez klientów?

10 / 15Ketchup Kotliński specjał (łagodny i pikantny)

Obraz
© Jan Bolanowski / WP.PL | Jan Bolanowski / WP.PL

Opakowanie: 460 g, plastikowe
Cena: 87 gr/100 g
Wartość energetyczna: 94 kcal/100g
Skład: Pomidory (162 g / 100g ketchupu łagodnego; 151 g /100 g ketchupu pikantnego), woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, aromat naturalny (w wersji łagodnej: zawiera seler, w wersji pikantnej zawiera wzmacniacz smaku - glutaminian sodu i alergeny gorczycę i gluten ), benzoesan sodu, [w wersji pikantnej dodatkowo: pieprz czarny].

Opakowanie: 380 g, szklane
Cena: 87 gr/100 g
Wartość energetyczna: 94 kcal/100g
Skład: Pomidory (162 g / 100g ketchupu łagodnego; 151 g /100 g ketchupu pikantnego), woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, aromat naturalny (w wersji łagodnej: zawiera seler, w wersji pikantnej zawiera wzmacniacz smaku - glutaminian sodu i alergeny gorczycę i gluten ) [w wersji pikantnej dodatkowo: pieprz czarny].

Ten keczup ustępuje Ketchupowi Włocławek tylko o 1 g zawartości pomidorów i jest minimalnie droższy. Podobnie jak w przypadku poprzednika wersja w plastikowym opakowaniu zawiera substancje konserwującą, a w słoiku - nie. Co ważne keczup w szklanym opakowaniu nie jest droższy.

11 / 15Ketchup Hellmann's (łagodny i pikantny)

Obraz
© Jan Bolanowski / WP.PL | Jan Bolanowski / WP.PL

Ketchup Klasyczny Opakowanie: 450 g, plastikowe
Cena: 89 gr/100 g
Wartość energetyczna: 110 kcal/100g
Skład: Koncentrat pomidorowy (63%), cukier, woda, ocet, skrobia modyfikowana, sól, cebula, regulator kwasowości (kwas winowy), substancje konserwujące (benzoesan sodu, kwas sorbowy), czosnek, liść laurowy, goździki [w wersji pikantnej dodatkowo: pieprz cayenne i pieprz czarny].

Pomidorowy Ketchup Opakowanie: 490 g, plastikowe
Cena: 1 zł 10 gr/100 g
Wartość energetyczna: 100 kcal/100g
Skład: Koncentrat pomidorowy (63%), cukier, woda, ocet, skrobia modyfikowana, sól, cebula, czosnek, liść laurowy, goździki. [w wersji pikantnej dodatkowo: pieprz cayenne i pieprz czarny].

Hellmann's ma w swojej ofercie dwie marki standardowych keczupów. Tańsza - Ketchup Klasyczny ma w składzie konserwanty i regulator kwasowości. Wersja droższa - Pomidorowy Ketchup jest wolna od tych substancji.

Jak na najdroższą markę w zestawieniu, rozczarowuje koncentrat pomidorowy w składzie i brak przelicznika masy pomidorów na 100 g produktu.

Wersje pikantne doprawiane są dwoma rodzajami pieprzu.

12 / 15Ketchup Roleski (łagodny i pikantny)

Obraz
© Jan Bolanowski / WP.PL | Jan Bolanowski / WP.PL

Opakowanie: 450 g, plastikowe
Cena: 93 gr/100 g
Wartość energetyczna: 109 kcal/100g
Skład: Przecier pomidorowy (59%), cukier, woda, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, cebula, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromaty.

Ketchup Roleski nie ma w składzie konserwantów, za to ma przecier pomidorowy. Niecałe 60 proc. to jednak trochę mało jak na tę cenę.

Wersja łagodna i pikantna nie różnią się składem podanym na etykiecie.

13 / 15M Tomato Ketchup

Obraz
© Jan Bolanowski / WP.PL | Jan Bolanowski / WP.PL

Opakowanie: 450 g, plastikowe
Cena: 98 gr/100 g
Wartość energetyczna: 116 kcal/100g
Skład:Koncentrat pomidorowy (190 g pomidorów na 100 g ketchupu), syrop glukozowo-fruktozowy, ocet spirytusowy, sól, ekstrakty przypraw.

Choć niektórym trudno będzie w to uwierzyć, keczup według "oryginalnej receptury McDonald's" należy do najlepszych pozycji w naszym zestawieniu. Według deklaracji producenta (Develey) ma drugą co do wielkości zawartość pomidorów w 100 g gotowego produktu. Co prawda keczup przyrządzono z koncentratu (na większym opakowaniu podano, że jego zawartość wynosi 73 proc.), a nie z pomidorów.

Minusem jest obecność syrop glukozowo-fruktozowy, plusem brak konserwantów i jakichkolwiek zagęstników.

14 / 15Ketchup Kotlin (łagodny i pikantny)

Obraz
© Jan Bolanowski / WP.PL | Jan Bolanowski / WP.PL

Opakowanie: 450 g, plastikowe
Cena: 1 zł 04 gr/100 g
Wartość energetyczna: 97 kcal/100g
Skład: Pomidory (136 g / 100g ketchupu łagodnego; 120 g /100 g ketchupu pikantnego), woda, cukier, substancja zagęszczająca: acetylowany adypinian diskrobiowy, sól, regulator kwasowości: kwas octowy, naturalny aromat (w wersji łagodnej: zawiera seler, w wersji pikantnej zawiera wzmacniacz smaku - glutaminian sodu i alergeny gorczycę i gluten ), substancja konserwująca - benzoesan sodu.

Kotlin to jedna z najdroższych marek keczupu w naszym zestawieniu. Jak na tak wysoką cenę nie zachwyca składem. Niewątpliwą zaletą są pomidory w składzie, ale ich ilość mogłaby być większa. Zamiast tego Ketchup Kotlin zawiera sztuczny zagęstnik, konserwant, a w wersji pikantnej także wzmacniacz smaku.

Warto zwrócić uwagę, że keczup Kotlin jest produkowany przez firmę Agros Nova, a wcześniej opisany w zestawieniu Ketchup Kotliński specjał przez Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego "Kotlin" Sp. z o.o.

15 / 15Ketchup Heinz (łagodny i pikantny)

Obraz
© Jan Bolanowski / WP.PL | Jan Bolanowski / WP.PL

Opakowanie: 442 g, plastikowe
Cena: 1 zł 06 gr/100 g
Wartość energetyczna: brak danych
Skład: Pomidory 132 g / 100g ketchupu, ocet, cukier, sól, ekstrakty przypraw i ziół (zawierają seler), przyprawy[w łagodnej], pieprz cayenne [w pikantnym].

"Prawdziwy Amerykanin, nigdzie mu się nie spieszy" - głosił stary slogan reklamowy keczupu Heinz. Ale to nie dlatego pojawił się on na samym końcu naszego zestawienia. Heinz jest drugą najdroższą marką keczupu, który sprawdziliśmy (więcej trzeba zapłacić tylko za jedną z marek Hellmann's).

Za tę cenę otrzymujemy keczup zrobiony z pomidorów, ale jest ich o jedną trzecią mniej niż u liderów zestawienia. W Ketchupie Heinz nie znajdziemy za to konserwantów, zagęstników i regulatorów kwasowości.

Jak widać w naszym zestawieniu nie ocenialiśmy smaku keczupów. To dlatego, że o gustach się nie dyskutuje, a każdy może oczekiwać czegoś innego. Jeśli chodzi o ceny keczupów, to na pewno będą różnić się w zależności od sklepu i promocji. Najbardziej wymiernym kryterium jest skład keczupu, bo oprócz tego, że przyjemnie jest zjeść smacznie, to warto, by było też zdrowo.

Wybrane dla Ciebie

Masz stare dokumenty z czasów PRL? Mogą być warte 20 tys. zł
Masz stare dokumenty z czasów PRL? Mogą być warte 20 tys. zł
Afera o Aldi w Sosnowcu. Mieszkańcy oburzeni. "Okna wychodzą na sklep"
Afera o Aldi w Sosnowcu. Mieszkańcy oburzeni. "Okna wychodzą na sklep"
System kaucyjny w restauracjach. Dopłacimy za napoje. Co ze zwrotem?
System kaucyjny w restauracjach. Dopłacimy za napoje. Co ze zwrotem?
Hit internetu. Kaufland wprowadził butelkę omijającą nowe prawo
Hit internetu. Kaufland wprowadził butelkę omijającą nowe prawo
Takie ryby jechały do nas z Rosji. Służby wykryły poważny błąd
Takie ryby jechały do nas z Rosji. Służby wykryły poważny błąd
Nowe zasady dla rolników. Państwo spłaci dług, ale zabierze ziemię
Nowe zasady dla rolników. Państwo spłaci dług, ale zabierze ziemię
Najlepiej płatne kierunki studiów w Polsce. Zarobki sięgają 15 tys. zł
Najlepiej płatne kierunki studiów w Polsce. Zarobki sięgają 15 tys. zł
UE inwestuje miliardy w drogi i kolej. Oto czym jest TEN-T
UE inwestuje miliardy w drogi i kolej. Oto czym jest TEN-T
Przelewy w Polsce. Od takiej kwoty bank zawiadomi skarbówkę
Przelewy w Polsce. Od takiej kwoty bank zawiadomi skarbówkę
Aldi zmienia zdanie. Nowe podejście do kas i promocji
Aldi zmienia zdanie. Nowe podejście do kas i promocji
Polskie gruszki nareszcie w marketach. Oto ceny naszych owoców
Polskie gruszki nareszcie w marketach. Oto ceny naszych owoców
Ukraińcy nadal mogą pracować na polskiej wsi. Legalny pobyt wydłużony
Ukraińcy nadal mogą pracować na polskiej wsi. Legalny pobyt wydłużony