Trwa ładowanie...
jakość

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych nie wykryła wielu nieprawidłowości

Inspekcja podsumowała działalność w pierwszej połowie roku. Najwięcej zastrzeżeń miała do oznakowania wyrobów.

Share
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych nie wykryła wielu nieprawidłowości
Źródło: Jupiterimages
d2q594t

W wyniku kontroli w pierwszym kwartale 2009 roku stwierdzono nieprawidłowości w zakresie oceny organoleptycznej wśród 0,9 proc – skontrolowanych partii wyrobów z mięsa drobiowego oraz 3,6 proc – partii wyrobów mlecznych.

Wymagań fizykochemicznych nie spełniało 13,3 proc. skontrolowanych partii ryb mrożonych glazurowanych, 20,7 proc - partii wyrobów mlecznych oraz 32,4 proc. partii bułki tartej.

d2q594t

Najwięcej nieprawidłowości dotyczyło oznakowania wyrobów. Kontrolerzy stwierdzili, że 22,5 proc. skontrolowanych partii mięsa drobiowego, 25,7 proc. bułki tartej; 27,0 proc pieczywa; 29,8 proc olejów i tłuszczy roślinnych; 35,3 proc herbat i herbatek owocowych; 35,6 proc. koncentratów spożywczych; 35,9 proc. ryb mrożonych glazurowanych; 36,2 proc. artykułów mlecznych; 41,0 proc. oliwy z oliwek; 48,1 proc. majonezów i sosów nie spełniało wymagań w zakresie znakowania artykułów rolno-spożywczych.

MM

d2q594t

Podziel się opinią

Share
d2q594t
d2q594t