Jak powstaje MOM, czyli co można znaleźć w parówkach

MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie, to jeden z najbardziej kontrowersyjnych surowców spożywczych. O tym, jakie części zwierzęcego ciała składają się na MOM krążą legendy. Kamera Wirtualnej Polski prześledziła proces powstawania MOM-u w jednym z największych w Polsce zakładów przetwórstwa mięsa drobiowego
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Jak powstaje MOM, czyli co można znaleźć w parówkach
(WP)
WP

- Żeby uniknąć ręcznego oddzielania kości od elementów mięsnych stosujemy maszynę, która nazywa się separator miękki, żeby uzyskać mięso odkostnione mechanicznie, czyli MOM - wyjaśnia Włodzimierz Mazurek, dyrektor ds. produkcji Konspol-Bis. - Gdyby oddzielić ręcznie mięso od kości i wrzucić je do tej maszyny, można by je nazwać mięsem mielonym - dodaje.

Ale nie można, bo do maszyny wrzucane jest nie tylko czyste mięso. I tu pojawiają się wspomniane kontrowersje - panuje powszechna opinia, że mielone są też takie elementy jak: łapy, dzioby czy nawet pióra. Włodzimierz Mazurek zapewnia jednak, że do uzyskania MOM-u wykorzystuje się tylko kawałki mięsa połączonego z kością, a inne części zostają usunięte już na etapie uboju.

WP

Przedstawiciele branży drobiowej przekonują, że MOM nie różni się zbytnio właściwościami od "czystego" mięsa drobiowego. Zdaniem Konrada Pazgana, prezesa wykonawczego Grupy Konspol, pod niektórymi względami jest zdrowszy. Przekonuje, że ze względu na dużą zawartość wapnia produkty z MOM-em powinny jeść zwłaszcza dzieci i osoby starsze.

- Japończycy, oprócz tego, że kochają MOM i kupują od nas bardzo dużo produktów, które go zawierają, to jeszcze kupują same chrząstki. Nabywają je i spożywają, ponieważ zawierają one bardzo dużo wapnia. Powiedzieli mi bardzo logicznie: "Po co kupować wapń w aptece, skoro można kupować wapń w naturalnej chrząstce lub jedząc MOM".

Polub WP Finanse
WP
WP