Trwa ładowanie...
d1lcj7e
08-12-2009 11:49

Kary więzienia w zawieszeniu dla pracowników Constaru

Osiem miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na dwa lata dostało pięciu pracowników Constaru oskarżonych za odświeżanie przeterminowanych wędlin.

d1lcj7e
d1lcj7e

Osiem miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na dwa lata dostało pięciu pracowników Constaru oskarżonych za odświeżanie przeterminowanych wędlin.

Były powiatowy lekarz weterynarii Witold S., lekarze weterynarii Piotr Ś. i Małgorzata M. oraz inspektor weterynarii Janusz P. usłyszeli wyroki skazujące na 8 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na dwa lata. Dyrektor Constaru Marek Cz. został częściowo uniewinniony, ale za pozostałe zarzuty również został skazany na 8 miesięcy w zawieszeniu na dwa lata. Prokurator domagał się dla oskarżonych od ośmiu do dziesięciu miesięcy więzienia w zawieszeniu na dwa lata, a także grzywien w wysokości 2-4,2 tysiąca złotych. Zdaniem prokuratury, odświeżane produkty mogły zaszkodzić zdrowiu ich konsumentów. Cała piątka twierdziła, że są niewinni.

Według oskarżenia, stosowana w zakładach Constar praktyka przyjmowania tzw. zwrotów z półki, sortowanie, przechowywanie w tym samym pomieszczeniu wyrobów przeznaczonych do utylizacji albo do dalszego spożycia, a także kierowanie części zwrotów do uzdatniania lub przeróbki, mogło być przyczyną niewłaściwej jakości zdrowotnej produktów wytwarzanych w starachowickim przedsiębiorstwie i produkty te mogły być zagrożeniem dla zdrowia publicznego.

O sprawie Constaru zrobiło się głośno po tym, jak Rzeczpospolita i program Uwaga TVN doniosły o odświeżaniu starych, spleśniałych kiełbas przez pracowników starachowickich zakładów mięsnych. Na etykietach zmieniano potem daty ważności i nowe-stare wędliny mogły trafić na sklepowe półki.

JS

d1lcj7e
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1lcj7e