Lidl odpowiada w sprawie źle opisanej kiełbasy. "Nie ma glutaminianu, był po prostu błąd na etykiecie"

Na froncie opakowania salami z Lidla czytamy: "bez glutaminianu sodu". Ale z tyłu, w składzie, już znajdziemy glutaminian sodu. Zapytaliśmy Lidla, gdzie leży prawda. Sklep sprawdził dokładnie skład i już wie.

Lidl odpowiada w sprawie źle opisanej kiełbasy. "Nie ma glutaminianu, był po prostu błąd na etykiecie"
Źródło zdjęć: © 123RF
Jacek BereźnickiMateusz Madejski

13.09.2018 | aktual.: 19.09.2018 12:24

Użytkownik serwisu Wykop zauważył, że w składzie produktu "Salami dojrzewające paprykowe" marki Pikok jest glutaminian monosodowy. Tymczasem na przodzie opakowania widać wielki napis "bez glutaminianu sodu". "A przecież oba składniki to jedno i to samo" - napisał na Wykopie.

W takim razie glutaminian sodu w kiełbasie jest, czy go nie ma? Zapytaliśmy Lidla i oto, co odpisała nam przedsawicielka firmy Aleksandra Robaszkiewicz: "Informujemy, że artykuł "Salami dojrzewające paprykowe" nie zawiera glutaminianu sodu. Tym samym oznaczenie na opakowaniu jest poprawne. Natomiast błąd pojawił się na etykiecie ze składem produktu".

Robaszkiewicz dodała, że partie produktu z niepoprawną etykietą zostaną niezwłocznie wycofane ze sklepów.

Zapiekane ziemniaki "trzy sery i salami". Zobacz wideo:

Czym jest glutaminian sodu? To często stosowany przez producentów żywności wzmacniacz smaku. Choć bywa kojarzony jako przyczyna niektórych chrób, to jest uznawany za bezpieczny zarówno przez Unię Europejską, jak i czołowe amerykańskie organizacje zajmujące się kontrolą żywności.

Pikok to jedna z najpopularniejszych marek własnych Lidla. Sieć sprzedaje pod nią wędliny, kiełbasy czy parówki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przezdziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Finanse
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (22)