WP

Majówka 2019. Smaczna kiełbasa z grilla? Lepiej sprawdź jej skład – sama chemia

Majówka coraz bliżej, więc Polacy odkurzają grille albo kupują wersję jednorazową. Na ruszcie wyląduje karkówka czy kaszanka, ale najbardziej popularna jest kiełbasa. A w niej polepszacz smaku, który może powodować alergie i barwnik ze zmielonych owadów.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Majówka 2019. Co wrzucić na ruszt? Dietetyk radzi
Majówka 2019. Co wrzucić na ruszt? Dietetyk radzi (Fotolia)
WP

Majówka 2019 nadchodzi wielkimi krokami, co widać w sklepach. Zaczynają się mnożyć promocje na mięso na grilla. Opakowania kuszą, ale odwracając je i wczytując się w skład, oczom ukazuje się istna tablica Mendelejewa. Azotany sodu, wzmacniacze smaku, sztuczne barwniki - a z tym wszystkim musi się jakoś uporać ludzka wątroba.

Czytaj też: Pogoda. Pierwsze prognozy na majówkę

Jak pokazują dane Głównego Urzędu Statystycznego (GUS), Polak średnio zjada ok. 70 kg mięsa rocznie. W tym całkiem sporo kiełbasy, zwłaszcza podczas rzeczonej majówki.

WP

Albo zdrowie, albo grill - nie ma innej opcji. Przechadzając się alejkami popularnych sieci handlowych próżno szukać kiełbasy, która będzie równie zdrowa, co smaczna. Choć i z walorami smakowymi można dyskutować. Wybór odpowiedniej kiełbasy na grilla może przyprawić o ból głowy. Na zakupy warto wybrać się uzbrojonym w wiedzę.

Obejrzyj: Najgorszy wybór na grilla. Naukowcy apelują

Jakiej kiełbasy szukać na majówkę? W rozmowie z WP podpowiada specjalistka ds. żywienia Edyta Piesyk-Gratkiewicz, autorka bloga cookandlife.pl.

WP

- Zanim sięgniemy po kiełbasę, w pierwszej kolejności zwróćmy uwagę na termin przydatności do spożycia. Później przejrzyjmy listę składników. Im krótsza jest ta lista, tym lepsza jest kiełbasa, bo oznacza to, że zawiera mało dodatków - tłumaczy dietetyk Edyta Piesyk-Gratkiewicz.

Ekspertka zaznacza, że bacznie należy zwracać uwagę na składniki z literą "E". - Jeśli w składzie kiełbasy jest długa lista takich składników, od razu powinna zapalić nam się czerwona lampka. Nawet, gdy kupujemy kiełbasę nieopakowaną, koniecznie zapytajmy sprzedawcę o jej skład. Każdy sklep ma obowiązek udostępnić nam takie informacje - podkreśla dietetyk.

WP.PL
Podziel się
WP

Poza całą listą "E", w kiełbasie na grilla znaleźć możemy tłuszcz, wodę, mięso oddzielone od kości mechanicznie, czyli w wielu przypadkach zmielone skóry czy ścięgna. - W wielu kiełbasach "doskonałych na grilla" - jak piszą producenci na opakowaniach - znajdziemy niestety bardzo małą ilość czystego mięsa. Zdarza się, że w popularnej kiełbasie śląskiej jest niecałe 70 proc. mięsa, a bywa i gorzej – dodaje Edyta Piesyk-Gratkiewicz.

Należy pamiętać, że w dobrej kiełbasie mięso powinno stanowić ok. 98 proc. produktu. Niestety, takie kiełbasy są dużo droższe i kupimy je w cenach ok. 30-35 zł za kilogram.

E250, E621, E120 – co to wszystko znaczy?

Szykując się na majówkowego grilla warto poznać znaczenie składników z "E", wymienianych na opakowaniach popularnych kiełbas. W rozmowie z WP specjalistka ds. żywienia Edyta Piesyk-Gratkiewicz tłumaczy, co oznaczają najbardziej niebezpieczne składniki mięsa.

WP

E250, czyli azotyn sodu, to konserwant mięsa. Może być rakotwórczy, jest też zabroniony w produktach dla niemowląt do 6. miesiąca życia, a w niektórych krajach ten składnik jest w ogóle wycofywany z użycia.

Z kolei E120 to kwas karminowy. To czerwony barwnik uzyskany ze zmielonych owadów - zwanych czerwcami kaktusowymi, które hodowane są w Południowej Ameryce. Kwas karminowy konserwuje mięso i nadaje mu czerwony kolor.

Inny składnik z "E" to E621, czyli glutaminian sodu. To polepszacz smaku, który może powodować alergie. Co więcej, składnik ten może być odpowiedzialny za otyłość.

WP

Autorka bloga cookandlife.pl zwraca uwagę na to, że przez azotany i azotyny w czasie grillowania wytwarzają się nitrozoaminy, które mają działanie rakotwórcze. - Dlatego zamiast grillowania kiełbas lepiej przygotować na przykład karkówkę czy kurczaka, które wcześniej możemy zamarynować - mówi Edyta Piesyk-Gratkiewicz.

Jest też jeden trik. Grillowanie jedzenia na tackach, a nie bezpośrednio na ruszcie - zabezpiecza je przed dymem, który może zawierać niekorzystne dla zdrowia związki. - Powstają one, gdy dochodzi do spalania tłuszczu, który kapie z mięsa na rozżarzone węgle. Zamiast folii aluminiowej i tacek aluminiowych lepiej używać produkty stalowe lub żeliwne - podkreśla ekspertka.

Czytaj także: Majówkowy wyjazd. 10 najlepszych pomysłów last minute

Warto, by na grillu pojawiły się też warzywa. - Polecam grillowaną paprykę, bakłażana, cukinię, ziemniaki, cebulę, czosnek, pieczarki, pomidory. Z pewnością będą zdrowszą alternatywą dla grillowanej kiełbasy - podsumowuje rozmowę z WP chemik i dietetyk Edyta Piesyk-Gratkiewicz.

BIO kiełbasa?

Jak się okazuje, tanio i w miarę zdrowo też można, choć często trzeba się naszukać. Trend wyczuwają już jednak także duże sieci. Jedna z nich pod marką własną wypuszcza - jak to określa - wędliny "4xBEZ": bez dodanych konserwantów, bez fosforanów, bez wzmacniaczy smaku i bez sztucznych barwników.

Minimalna zawartość mięsa w tych produktach to 93 proc. Wciąż odbiega nieco od tego, co świadczy o wędlinach najlepszej jakości, o których wspominała wyżej dietetyk, jest jednak dużo lepiej niż w konkurencyjnych produktach za podobne pieniądze.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Finanse
WP
WP