Trwa ładowanie...
d37866b
Marnowanie żywności. Polacy wyrzucają 9 mln ton jedzenia rocznie

Marnowanie żywności. Polacy wyrzucają 9 mln ton jedzenia rocznie

- Marnujemy żywność z niewiedzy, braku planowania, uleganiu sugestiom – "kup więcej" - mówi w programie "Money. To się liczy" Dorota Jezierska, wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności. - Liczba traconej żywności nie zmniejszyła się. Obszary marnowania uległy zmianie. Musimy stworzyć mechanizmy, aby monitorować, gdzie marnujemy najwięcej jedzenia, aby ratować środowisko - mówi w programie "Money. To się liczy" Dorota Jezierska, wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności. - Żeby uświadamiać ludziom, ile marnują, mamy program PROM - zaznacza.

Ile żywności marnuje My w Polsce RRozwiń

Transkrypcja:

Ile żywności marnuje My w Polsce Rocznie Zaczniemy może też Rzeczka od takich Jak dużo tak Może od razu zupełnie pytanie jakie to ma znaczenie Właśnie nie myślimy o tym wyrzucając niefrasobliwie resztki Jedzenia Albo robiąc remanent w naszej lodówce Ale też będąc producentem czy dystrybutorem żywności Też nie patrzymy na Skutki jakie niesie marnowanie żywności do naszego Środowiska naturalnego Ile przeciętny Polak ma W kilogramach możemy Możemy podać szacunkowe ilości możemy podać tendencję Ale Zacznijmy od 9 milionów Tom jedzenia Które rocznie marnuje się w Gdybyśmy chcieli to sobie uzmysłowić To byłoby Taki wężyk tirów Z Warszawy do Dubaju I to jest żywność Która corocznie w Polsce ulega zmarnowania I ona ulega z marnowaniu na różnych etapach Począwszy już od pola Gdzie nie są zbierane na przykład Takie warzywa Czy owoce które nie są handlowe czyli takie brzydkie nie zwane brzydki Chociaż jeżeli zrobimy z nich sok To i zgrzytanie z z ładnych tak smakuje To identycznie Tutaj marki żywności na warsztatach pokazują właśnie to że i ładna marchewka i Rzadka w soku i witaminę ilości witaminy na pewno są takie same Ale to konsumenci już powodują Ich preferencje zakupowe powodują torze Rolnicy Czy producenci rolni Nie zbierają rzeczy Których których nie da się sprzedać Druga rzecz to jest To Że o ile już producenci coraz Lepiej sobie radzą z planowaniem Właśnie z unikaniem nadmiaru Produkcji Która prowadzi właśnie do marnotrawstwa To W Polsce tendencje europejskie już prawdopodobnie Się będą tutaj Będą widoczne Tendencja europejskie to znaczy że najwięcej marnujemy jednak mytą W Europie 52% Żywności marynowanej marnuje się w domach Już U konsumentów Natomiast W Polsce ostatnie Badania jakie były robione to były badania eurostatu w 2006 roku Czyli to są badania Faktura Jeśli chodzi o ilość marynowanej żywności Może to się nie zmieniło ale na pewno Obszary marnowania Uległy zmianie I właśnie Federacja polskich banków żywności jest liderem projektu Prom Który pomoże nam Zobaczyć Gdzie marnuje się najwięcej stworzyć mechanizmy żebyśmy mogli to monitorować Może by ratować Naszą planetę No właśnie no bo Poczta Agorze marnujemy Twoje pieniądze przez to że Kupujemy żebyś trochę później wyrzucamy do śmieci Auto w jaki sposób oddziałuje to na środowisko na tą taką informację która mnie suszy Szykowała że Produkty kilograma wołowiny Później może wylądować w koszu to jest 15000 l Wodę w pozytywiści a niepotrzebna emisja dwutlenku węgla Lektura też Trzeba się do tego że Temat Nam się Ociepla No to jak bezpośrednio to ile wyrzucamy tego jedzenia oddziałuje na to nasz najbliższy 2 kilogram wołowiny może w naszym domu Jego nie wyrzucimy całego Ale możemy zrzucić Kanapka z serem A to jest 90 l Zmarnowanej wody I my właśnie w naszych Akcjach edukacyjnych Banki żywności Pokazują Wszystkim Począwszy od dzieci w szkole Poprzez akcje takie W przestrzeni publicznej Pokazujemy że marnując żywność marnujesz Planet Bo to są właśnie marynowane zasoby wody energii również transport Pod które tak jak pani redaktor tutaj Powiedziała przyczynia się do emisji Dwutlenku węgla Również Gnijąca żywności na wysypiskach Co to jest metal Które również Efekt cieplarniany wzmaga No i to Przez Trzy Klimaty Warto o tym rozmawiać My jako banki żywności też będziemy obecni na tym szczycie będziemy właśnie mówić W jaki sposób my ratujemy w jaki Jaki sposób redukując społeczeństwo Przyczyniamy się do tego żeby tej żywności No to w takim razie jak Jakie Takie działania Twoim codziennym życiu Wdrożyć żeby tej żywności Nie marnować Przede Zastanowić Się Uderzyć się w piersi Jednak zobaczyć że marnowanie żywności to nie jest tylko to że my marnujemy Specjalnie że to jest Po prostu taka nonszalancja nasza Tylko my poprostu marnujemy żywności często z niewiedzy
d37866b
d37866b

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj