McDonald's zmniejszy ilość antybiotyków w wołowinie
Fastfoodowy gigant chce mieć mniej nafaszerowane antybiotykami burgery. Chce tego dokonać do końca 2020 roku.
12.12.2018 21:34
Jak podaje Reuters, McDonald's chce, żeby stosowana w łańcuchu dostaw wołowina miała mniej antybiotyków, które spożywane w nadmiarze mogłyby spowodować, że się na nie uodpornimy.
Dlatego najpierw chce zbadać, jaki jest dokładnie ich poziom w wołowinie na 10 swoich największych rynkach, a do końca 2020 roku ograniczyć ich stosowanie.
Zobacz też: Przydrożny handel bez sprzedawcy. Za granicą to działa, sprawdziliśmy jak jest w Polsce
Spółka zaznacza, nie że nie planuje w związku z tym podnosić cen burgerów. Dodaje jednak, że to franczyzy same ustalają ceny, a taka forma działalności to aż 90 proc. wszystkich restauracji McDonald's na świecie.
Jak podaje Reuters, amerykański gigant już teraz używa mięsa wołowego, które rutynowo zabezpieczane jest istotnymi medycznie antybiotykami. Natomiast w stosowanym przez tę sieć mięsie drobiowym w ogóle nie ma antybiotyków.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl