Trwa ładowanie...

McDonald's zmniejszy ilość antybiotyków w wołowinie

Fastfoodowy gigant chce mieć mniej nafaszerowane antybiotykami burgery. Chce tego dokonać do końca 2020 roku.

McDonald's zmniejszy ilość antybiotyków w wołowinieŹródło: East News, fot: Wojtek Laski/East News
d2b75bh
d2b75bh

Jak podaje Reuters, McDonald's chce, żeby stosowana w łańcuchu dostaw wołowina miała mniej antybiotyków, które spożywane w nadmiarze mogłyby spowodować, że się na nie uodpornimy.

Dlatego najpierw chce zbadać, jaki jest dokładnie ich poziom w wołowinie na 10 swoich największych rynkach, a do końca 2020 roku ograniczyć ich stosowanie.

Zobacz też: Przydrożny handel bez sprzedawcy. Za granicą to działa, sprawdziliśmy jak jest w Polsce

Spółka zaznacza, nie że nie planuje w związku z tym podnosić cen burgerów. Dodaje jednak, że to franczyzy same ustalają ceny, a taka forma działalności to aż 90 proc. wszystkich restauracji McDonald's na świecie.

d2b75bh

Jak podaje Reuters, amerykański gigant już teraz używa mięsa wołowego, które rutynowo zabezpieczane jest istotnymi medycznie antybiotykami. Natomiast w stosowanym przez tę sieć mięsie drobiowym w ogóle nie ma antybiotyków.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2b75bh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2b75bh