d3q1v3o

Oświadczenie MSZ ws. sytuacji na Białorusi (komunikat)

...

d3q1v3o

28.02. Warszawa - MSZ informuje:

Władze Republiki Białoruś wezwały dziś Ambasadora Rzeczypospolitej Polskiej oraz Stałą Przedstawiciel Unii Europejskiej w Mińsku do opuszczenia terytorium Białorusi. Odwołały też na konsultacje swych ambasadorów w Polsce i Brukseli. Następuje to, jak czytamy "w związku z podjęciem przez Radę do Spraw Zagranicznych Unii Europejskiej w dniu 28 lutego 2012 decyzji o rozszerzeniu sankcji wobec Białorusi oraz w związku ze szczególną inicjującą postawą w tej sprawie Strony polskiej".

MSZ pragnie oświadczyć, że jest to ze strony Białorusi krok nieprzyjazny wobec całej Unii Europejskiej.

Spotka się to z odpowiedzią UE. Warunki powrotu do dialogu z Unią są władzom białoruskim od dawna znane: zaprzestanie represji wobec społeczeństwa obywatelskiego na Białorusi i wejście na drogę demokratyzacji.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ wni/